banner-image

Danas je dan papagaja, ljubimaca za ceo život

Danas, 31. maja, obeležava se svetski dan papagaja. Ove ptice raskošnih boja i velike sposobnosti za učenje,  sve su popularniji kućni ljubimci.

Međutim, treba imati na umu da  njihov uzgoj nije lak, da zahtevaju mnogo pažnje, vremena i znanja, kao i da su zbog dužine životnog veka ovo kućni ljubimci za ceo život.

– Papagaji se ubrajaju među najinteligentnije ptice na svetu, a sedamdesetih godina prošlog veka naučnim istraživanjima utvrđeno je da imaju kognitivne sposobnosti. Veći papagaji mogu da nauče određene radnje i da oponašaju ljudski govor. Upravo je sposobnost govora jedan od najčešćih razloga za kupovinu papagaja kao ljubimaca. Međutim, ljudi moraju da znaju da neki papagaji i pored uloženog truda to neće postići, upozorava dr Mirjana Đukić Stojčić, profesor na Departmanu za stočarstvo novosadskog Poljoprivrednog fakulteta ujedno vlasnik jednog afričkog sivog papagaja.

Papagaju se najpre mora obezbediti dovoljno veliki kavez u kojem će nesmetano moći da se kreće i širi krila, a važno je i da se ptica svakodnevno pušta napolje.

– Papagaji su društvene životinje koje žive u jatima i ukoliko se zapuste postaju depresivni i samodestruktivni – čupaju perje i povređuju se. Videla sam kakadua koji je sebi odgrizao prst zbog tuge što ga je porodica napustila. Ove ptice ljude doživljavaju kao članove svoje porodice pa vlasnici tako i treba da ih tretiraju, kaže prof Đukić Stojčić.

Iako mogu da budu veoma zabavni, znaju i da prave nered kada su van kaveza pa svi budući vlasnici moraju toga da budu svesni. Takođe im se mora davati hrana  prilagođena njihovim potrebama. U suprotnom mogu da dobiju dijareju koja često ima fatalan ishod.

Danas, kada obeležavamo njihov dan pravo je vreme da se oni koji žele papagaja upozore da ove ptice nisu igračke. Naprotiv, reč je o inteligentnim bićima koja zahtevaju pažnju i ljubav tokom više decenija koliki im je životni vek.

Izvor:Poljoprivrednik