banner-image

Podbacio rod višnje i šljive, cena i dalje nepoznanica

Nepovoljno vreme pogodilo višnju i šljivu, pa  voćari, kako prenosi RTS, strahuju od haotičnog scenarija iz prethodnih godina

Nepovoljne vremenske prilike tokom proleća, u značajnoj meri su uticale na smanjenje roda najznačajnijih voćnih vrsta u Toplici, višnje i šljive. Dobar deo voćara neće imati računicu da organizuje berbu, dok su oni, koji se ove godine mogu pohvaliti dobrim rodom, veoma retki.

Iako je do berbe višanja ostalo manje od mesec dana, niko se ne oglašava oko cene i organizacije otkupa, pa voćari strahuju od ponavljanja haotičnog scenarija iz prethodnih godina, kada je značajan deo roda ostao neobran.

Da li će zbog smanjenog roda, proizvođači višanja u Toplici, ove godine moći da računaju na nešto višu cenu, od uobičajenih 20 – 25 dinara po kilogramu, za koliko su prodavali svoj proizvod u poslednjih pet godina, velika je nepoznanica za njih i ovoga puta.

Ja mislim da je 70 odsto višnja podbacila, tako i šljiva, tako i sve ostale kulture, šta da vam kažem drugo. Ako bude cena kao i prošle godine, ja mislim da to više niko neće ni da radi, navodi Branislav Ivković, voćar iz Bajčinca.

Nebojša Stojanović, voćar iz Reljinca navodi da ih niko ne obilazi, niti im se, kako kaže, iko obraća.

-Nit nas ko obilazi, nit ko dolazi, ništa. Mislim da su definitivno digli ruke od naše poljoprivrede i država na kraju, a i mi počinjemo, gotovo. Nema računice, šta ću, bolje da idem negde u firmu da radim za 50.000 nego da se ovde vrtim, navodi Stojanović.

Kažu da su na kraju berbe zadovoljni ako ne ostanu dužni nikome, a o određenoj zaradi, koji ostvaruju svi, osim njih, u proizvodnom lancu, više i ne rašmišljaju.

-Ja sam prošle godine dao višnju, 400.000 nisam naplatio, dao sam advokatu, uzeće i advokat i pravne službe, da li će meni ostati pola od toga ili neće, navodi Ljubiša Strahinić, voćar iz Bajčinca.

Dok otkupljivači i izvoznici ponavljaju da cenu višnje određuje tržište i ne baš veliko interesovanje kupaca, suve šljive nema ni gram u nijednoj sušari u Blacu, gde strahuju da ove godine, zbog takođe manjeg roda, neće moći da podmire sve zahteve kupaca. Retki voćari, kod kojih rod nije podbacio, već sada zadovoljno trljaju ruke.

-Do ove godine smo imali prosek oko 115 kila po stablu, očekujemo ove godine isti takav prinos. Pa realna cena ovde na naš kraj je oko 30 dinara, navodi Jovan Ilić, proizvođač šljiva iz Rašice.

Bojan Nikolić iz odeljenja za poljoprivredu Opštine Blace navodi da je rod ove godine slabiji nego ranije.

-Znači, baš dosta slabiji, a između ostalog i proleće je bilo takvo da je loše vreme bilo u periodu oprašivanja, objašnjava Nikolić.

Višnje i šljive gaje se u Toplici intenzivno decenijama unazad, ali zbog niskih cena, neregulisanog otkupa i manjka smeštajnih i preradnih kapaciteta, naročito višnjarskoj proizvodnji, preti gašenje.