banner-image

Azijska voćna mušica poranila, velik rizik za proizvodju trešnje

U zasadima trešanja su na lovnim klopkama  registrovani ulovi odraslih jedinki azijske voćne mušice (Drosophila suzukii)! Ovo je prva sezona od pojave ove štetne mušice u našoj zemlji da se njeno prisustvo registruje u periodu sazrevanja plodova trešanja, upozoravaju iz Prognozno izveštajne služnbe zaštite bilja (PIS).

Trenutno prisustvo ove štetočine predstavlja izuzetno veliki rizik po proizvodnju trešanja!

Takođe, na lepljivim klopkama sa hranidbenim atraktantom, postavljenim u zasadima trešanja i višanja, registruju se ulovi odraslih jedinki trešnjine muve (Rhagoletis cerasi).

Sa ciljem suzbijanja azijske voćne mušice i trešnjine muve, u zasadima višanja i trešanja koji su u fazama sazrevanja plodova, preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida uz obavezno poštovanje karence:

U zasadima trešnje:

  • Exirel (cijantraniliprol) 0,75 l/ha – karenca 7 dana ili
  • Decis 2,5 EC, Konfuzija, Polux  (deltametrin) 0,07% – karenca 14 dana ili
  • Lamdex (lambda-cihalotrin) 0,05-0,07% – karenca 14 dana.

U zasadima višnje:

  • Plures (deltametrin) 0,5-0,7 l/ha ili
  • Decis expert (deltametrin) 0,175 l/ha – karenca 7 dana ili
  • Decis 2,5 EC, Konfuzija, Polux  (deltametrin) 0,07% – karenca 14 dana.

Vizuelnim pregledima zasada trešnje i višnje registrovano je prisustvo crne trešnjine lisne vaši (Myzus cerasi). Navedeni insekticidi delovaće i na suzbijanje vaši.

Trenutni uslovi u proizvodnji sa prisutnim padavinama i visokom vlažnošću, kao i povoljnim temperaturama vazduha pogoduju razvoju prouzrokovača truleži plodova koštičavog voća (Monilinia spp.). Pojedine vrste truleži imaju karantinski status u nekim zemljama gde se izvozi naše voće, s toga je  za proizvođače koji su orjentisani ka izvozu,  veoma važno sprovođenje mera zaštite trešnje i višnje od tih patogena. Takođe, uslovi su povoljni i za razvoj prouzrokovača pegavosti lišća višnje i trešnje (Blumeriella jaapii).

U zasadima trešanja i višanja koji se nalaze u fazama sazrevanja plodova se, sa ciljem zaštite od navedenih patogena, preporučuje primena nekog od fungicida:

  • Luna expirience (tebukonazol+fluopiram) 0,05-0,06% – karenca 7 dana ili
  • Luminis, Signum (boskalid+piraklostrobin) 0,562-0,75 kg/ha – karenca 14 dana.

U zasadima višanja i trešanja koji nisu ušli u faze sazrevanja plodova se, sa ciljem zaštite lisne mase od prouzrokovača pegavosti lišća višnje i trešnje, preporučuje primena fungicida:

Agrodin 65 WP (dodin) 0,1% – karenca 21 dan.

Prilikom primene pesticida treba obavezno voditi računa o karenci primenjenih preparata!