banner-image

Italijani prosipaju trešnje po ulicama, mizerne otkupne cene

U prodavnicama velikih gradova kao što je Milano trešnje se prodaju po ceni od 15 do 20 evra po kilogramu, dok se od proizvođača otkupljuju za samo jedan evro.

Voćari iz regiona Pulja, u blizini Barija, pobunili su se i u znak protesta prosuli tek ubrane trešnje na autoputu i na gradske ulice, piše list „Il Koriere dela Sera“, a temom se bave i ostali mediji.

List citira reči jednog proizvodjača koji kaže da je očajan, jer cena od jednog evra ne pokriva ni troškove proizvodnje, i da se voćarima ne isplati da beru plodove, jer je jeftinije ostaviti ih da trunu na grani.

Predsednik najvećeg udruženja poljoprivrednih proizvođača Italije „Coldiret“, odelenje regije Pulja, Savino Muralja je izjavio da je razlika u otkupnoj i prodajnoj ceni rezultat niza špekulacija u lancu od njive do prodavnice, ali i nelegalne konkurencije i kako je rekao „divljeg uvoza voća iz Španije, Turske i Grčke“.

Prema njegovim rečima, problem se može rešiti tek nakon usvajanja zakona, iniciranog u Evropskom parlamentu, kojim se predviđa uvođenje reda u odnosima između poljoprivrednih proizvođača, preređivačke industrije i lanaca velikih prodavnica hrane.

Izvor: RTV