banner-image
banner-image

Otvoren konkurs za dodelu znaka Najbolje iz Vojvodine

 Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam objavio je  Konkurs za sticanje prava korišćenja znaka „Najbolje iz Vojvodine“.

– Posle šest godina pauze ponovo vraćamo u upotrebu oznaku „Najbolje iz Vojvodine“ i pokrećemo kampanju koju nazivamo „Hajde da pričamo o najboljima“. Želimo da  ovaj znak s ponosom ponesu najbolji proizvodi, usluge i manifestacije sa područja AP Vojvodine, rekao je pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević na konferenciji za medije koja je održana danas u svečanoj sali Matice srpske povodom raspisivanja konkursa za dodelu ove  oznake kvaliteta.

Konkurs će trajati narednih 30 dana, a pravo učešća imaju pravna lica, preduzetnici, fizička lica, organizatori programa i manifestacija. Uslov da neki proizvod ponese oznaku je da je autentičan, kao i da pretežna sirovinska baza za njegovu izradu potiče sa teritorije Vojvodine. Kada su u pitanju manifestacije, turistički i ugostiteljski objekti, ideja je da se oznakom podrži multietnički karakter Vojvodine i sve ono što promoviše tradicionalne vrednosti Pokrajine.

Prema rečima dr Ivaniševića prilikom odabira visoko će se vrednovati i to da li je način proizvodnje u skladu sa zaštitom životne sredine, kao i da li poslodavac vodi računa o pravima i položaju svojih radnika, plaća obaveze prema državi i slično.

Nakon završetka konkursa planiran je odabir koji će trajatio oko dva meseca, a kako je rekao Ivanišević,  prvi nosioci oznake trebalo bi da budu promovisani početkom jeseni. Očekuje se da će tada barem deset proizvoda i usluga dobiti pravo na nošenje znaka.

Znak će se dodeljivati na tri godine uz redovne kontrole koje treba da osiguraju  da se održi isti nivo kvaliteta  proizvoda ili usluge.

U izboru i ocenjivanju kvaliteta prijavljenih proizvoda učestvovaće „Jugoinspekt“, dok će u segmentu usluga i manifestacija ovaj posao obavljati „Turistička organizacija Vojvodine“.

Izvor: Poljoprivrednik