banner-image

Lovci ostavili hranu za divlje svinje i srne, medved ih preduhitrio

U Manguri iznad Nove Varoši medved je polomio automatsku hranilicu koju su u šumi postavili lovci i iz nje pojeo kukuruz namenjen divljim svinjama i srnama. Odali su ga tragovi kandži i šapa u blatu, a lovci kažu da ne pamte sličnu krađu.

Automatsku hranilicu, kakvih je nekoliko u ovom kraju, nedavno su postavili lovci iz Draževića i Radoinje u okviru svojih redovnih aktivnosti na prihrani divnjači.

– Popeo se četiri metra uz bukvu kako bi oborio na zemlju hranilicu okačenu na granu. Zatim je na hranilici odvalio motor na solarni pogon, pa je kroz rupu iscurela veća količina kukuruza. Medved u ovaj deo lovišta nije navraćao od prošle zime, ali ga ima u okolnim šumama, kaže lovac Aleksandar-Aco Leković.

Kako se pretpostavlja, medved se u Manguru spustio iz Murtenice, na desnoj obali Uvca, gde je prošle jeseni i zimus u potrazi za hranom upadao u planinske zaseoke i meštanima iz ambara krao kukuruz, a zaklao je i desetak ovaca.

Lovci kažu da će ovih dana popraviti hranilicu i opet je napuniti kukuruzom, koji je za mnogu divljač prava poslastica.

Hranilica je ustvari adaptirano plastično bure zapremine 200 litara, koje se kači na drvo. Na njegovo dno instaliran motorčić na digitalno upravljanje, koji u programirano vreme iz hranilice izbacuje određenu količinu kukuruza kako bi nahranili divljač. Mehanizam pokreće baterija koja se puni preko solarne ploče,  objašnjava Leković.

Prihrana divljači stalni je posao lovaca. Sprovodi se cele godine, najčešće tokom velikih snegova kada je stanovnicima šume teško doći do hrane u prirodi. U poslednjih nekoliko godina u novovaroškom kraju značajno je povećan broj divljači. Naročito srneće, pa sada prema nekim procenama u Lovištu „Uvac“ površine oko 58.000 hektara ima skoro 900 srna i srndaća.

„Ukorenjeno je mišljenje da su lovci samo tu da bi ubijali divljač, što jednostavno nije tačno. Naša misija je prevashodno da brinemo o prirodi i stanarima šume, i to ne samo tokom zime. Leti se na primer na hranilište dosta iznosi so, jer ukoliko je nema redovno na jelovniku kod divljači dolazi do poremećaja prilikom teljenja i koćenja mladih”, kaže Leković.

Izvor:GZS