banner-image

Odbor za poljoprivredu o stanju u stočarstvu: Otkup i razmena za kukuruz da, prelevmani ne

Na sednici Odbora održanoj 7. juna, članovi Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu razmotrili su stanje u stočarstvu sa posebnim osvrtom na svinjarstvo.

Predloženu tačku dnevnog reda obrazložila je državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Blagojević. Ona je istakla da je u uslovima globalne pandemijske krize, koja je zahvatila i teritoriju Republike Srbije značajno pogoršan ekonomski i finansijski položaj poslovanja poljoprivrednih gazdinstava, a naročito u sektoru stočarstva.

S tim u vezi, istakla je da su Vlada Republike Srbije i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede preduzeli mere za stabilizaciju tržišta kroz Uredbu o utvrđivanju programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima kroz otkup tržišnih viškova tovnih junadi u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije Kovid virusa.

Takođe, doneta je Uredba o novčanoj pomoći poljoprivrednim gazdinstvima, odnosno jednokratna pomoć u apsolutnom novčanom iznosu po grlima stoke.

Navela je da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede održalo niz sastanaka sa predstavnicima udruženjima u cilju iznalaženja rešenja i poboljšanja njihovog poslovanja.

Prema rečima državne sekretarke, kada je reč o uvođenju prelevmana, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je komuniciralo predstavnicima resornih ministarstava, koji su se izjasnili negativno na uvođenje prelevmana.

Članovima Odbora obratio se i Nenad Katanić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede istakavši značaj saradnje matičnog Odbora i Ministarstva koje on predstavlja. Naglasio je da je država uvek spremna da pomogne i da interveniše na tržištu, između ostalog i da otkupi izvesnu količinu tovljenika kao i da se preko Republičkih robnih rezervi, odobri zamena tovnih svinja za merkantilni kukuruz.