banner-image

Agrosens: Praćenje useva i određivanje agrotehničkih mera pomoću mobilnog telefona

Institut BioSens nedavno je održao  promociju projekta “Optimizacija mesta i broja uzoraka zemljšta uz pomoć digitalnih tehnologija” u okviru kog su razvijene nove funkcionalnosti digitalne platforme AgroSens. Platforma pomaže poljoprivrednicima da prate stanje useva na računaru ili mobilnom telefonu, na osnovu podataka prikupljenih sa satelita, dronova, različitih senzora i meteoroloških stanica. U novoj verziji omogućeno je lakše i efikasnije uzorkovanje zemljišta.

Zbog velikih razlika u tipu i kvalitetu zemljišta, rast biljaka i kvalitet plodova mogu drastično varirati čak i u sklopu jedne parcele. U skladu sa principima precizne poljoprivrede, svakoj biljci se daje onoliko mineralnog đubriva koliko joj je zaista potrebno, čime se postižu ogromne uštede u proizvodnji i značajno viši prinosi. Uz pomoć najnovije verzije AgroSensa moguće je detektovati granice homogenih zona unutar njive. Upravo detekcija ovih zona nam omogućuje da saznamo precizne informacije o njihovim svojstvima i primenimo odgovarajuće agro-tehničke mere, čime se optimizuje čitav proces i postiže veća efikasnost domaće poljoprivredne proizvodnje.

Poljoprivredni proizvođači i savetodavci dobijaju i plan optimalnog uzorkovanja zemljišta, a sama mobilna aplikacija ih navodi do predloženih tačaka uzorkovanja. 

Sve podatke o analizama korisnici mogu iskoristiti za razvoj preciznih mapa plodnosti i kreiranje preporuka za varijabilno đubrenje u cilju optimalne ishrane biljaka na celoj parceli.  Ovo je još jedan korak Instituta BioSens ka digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

Platforma AgroSens je besplatna i ima više od 20.000 korisnika, a kroz nju se upravlja četvrtinom ukupnih obradivih površina u Vojvodini. Platforma se konstantno unapređuje kroz implementaciju BioSensovih naučnih dostignuća, a najnoviju verziju AgroSensa koja omogućava detekciju zona i optimizaciju proizvodnje podržalo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja.