banner-image

Dan polja pšenice Delta agrara: Struka je tu da ratari ne brinu za dobar rod i sigurnost

U poslednjoj deceniji registrovane su 223 sorte pšenice koje se seju na našim njivama, a one iz proizvodnog i prodajnog portfolija kompanije Delta agrar odlično su prihvaćene među poljoprivrednim proizvođačima, rekli su predstavnici ove kompanije na današnjem, tradicionalnom, Danu polja pšenice na imanju Napredak kraj Stare Pazove.

-Još 2011. registrovana je sorta „solehio“, srednje rana ozima pšenica, i evo i dalje traje i daje izuzetne rezultate, stabilnost i sigurnost. Tu smo da sa našim partnerima, semenskim kućama, nađemo najbolju sortu, da seme doradimo, a da vi imate stabilnost i sigurnost i da ta pšenica na vašim njivama da najbolje rezultate, poručili su stručnjaci Delta agrara brojnim ratarima koji su danas, na Danu polja, obišli ogledne parcele i uverili se da Deltine sorte najavljuju visoke prinose.

Kompanija Delta agrar, jedan je od najvećih proizvođača, dorađivača i distributera semena pšenice. Kako se danas moglo čuti, ima 25 odsto udela na tržištu Srbije, a uskoro bi, sa sortama iz njenog asortimana, mogla da dostigne i do 30 odsto učešća.

Dokazan kvalitet sorti „solehio“, „basilio“… a prate ih nove – „pibrak“, „marvel“…

Na imanju Napredak, predstavljeni su ogledi već poznatih Saatzucht Donau, KWS, Syngenta i Axereal sorti, kao i dve nove sorte.

-Zahvaljujući Delta agraru, KWS je postao strana firma koja ima najveću prodaju sertifikovanog semena u Srbiji, čulo se od predstavnika KWS-a.

Reč je, istakli su stručnjaci ove kuće, o vrhunskoj semenskoj proizvodnji, kontroli i doradi. Delta je na vreme prepoznala sortiment KWS-a i postala najveći distributer u Srbiji sertifikovanog semena, rekli su predstavnici KWS-a najavivši distribuciju novih sorti.

-Pored dve dobro poznate sorte, „solehio“ i „modern“, od ove godine, preko Delta agrara, krećemo sa distribucijom sorte „marvel“. Ona ima odličan prinos i od nje očekujemo mnogo. Prošle godine, kada je registrovana, bila je broj jedan u Srbiji, imala je najveći prinos zrna od svih sorti koje su bile u sortnoj komisiji. Ima jako dobro bokorenje, izuzetno je tolerantna na bolesti. Takođe, ima dobar i stabilan hektolitar i ne može se dogoditi da posle kiše on padne – rekli su stručnjaci KWS-a poručivši da za sledeću godinu spremaju četiri nove sorte.

Predstavnici kompanije Syngenta izneli su karakteristike i prednosti sorti „pibrak“ (Pibrac) i „ingenio“ (CCB Ingenio). Sorta „pibrak“, naveli su, lane se prvi put komercijalno pojavila na našim prostorima. Prošle sezone zasejana je na značajnim površinama i pokazalo se da ima odličan prinos i kvalitet, što se moglo i videti danas na oglednim parcelama. „Pibrak“ je srednje rana sorta, ima visok potencijal za prinos, visoku specifičnu težinu zrna i stabilan sadržaj i kvalitet proteina u različitim uslovima proizvodnje. Od ratara koji su obišli parcele na kojima je ova pšenica moglo se čuti i da „pibrak“ ima izuzetan nivo tolerantnosti na pojavu fuzarijuma, kao i na sivu pegavost i rđu.

Predstavnici firme Axereal podsetili su na to da je njihova sorta „basilio“ komercijalno prisutna na tržištu Srbije poslednje tri godine i da je zahvaljujući dobrim osobinama i partnerstvu u distribuciji semena sa Delta agrarom, odlično prihvaćena među proizvođačima. Prinos joj se, u povoljnim uslovima, sa primenjenom dobrom agrotehnikom, kreće do 10 tona po hektaru.

-Basilio je izuzetna pšenica. Odlikuje je izuzetna ranost, to je prva pšenica koja klasa, prva dolazi za žetvu. To je niska pšenica, trpi pojačanu prihranu i jake zemlje, vrlo je izdašna što se tiče prinosa. Specifična je i po boji, može da se prepozna izdaleka, a mnogo je ima po Sremu i Mačvi, rekli su stručnjaci Axereala najavivši dve nove pšenice za jesen.

S. G.