banner-image

Za godinu kukuruzu cena porasla 67 odsto, soji 81 odsto

Smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika, terminski ugovor za uljanu repicu i blagi pad cene kukuruza obeležilo je proteklu nedelju na Produktnoj berzi. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 2.248 tona robe (-51,50%), čija je finansijska vrednost iznosila 114.634.500,00 dinara (-14,33%).

Kukuruz u toku nedelje je imao najpre blagi rast, pa potom pad cene. Berzansko trgovanje počelo je sa cenom od 26,30 din/kg (FCA) do 26,50 din/kg (CPT), ali je krajem nedelje registrovana cena od 26,00 din/kg bez PDV-a. Ovakav cenovni trend potpuno je korelativan sa dešavanjima na referentnim svetskim i regionalnim tržištima. Ponderisana cena je iznosila 26,02 din/kg bez PDV-a (28,62 din/kg sa PDV-om), što je pad od 0,51%. Kada uporedimo cenu ove žitarice sa istim periodom prethodne godine, zabeležen je rast od 66,67%.

Sojinim zrnom se trgovalo u cenovnom rasponu od 75,00 do 78,00 din/kg bez PDV-a. Dok je na domaćem tržištu i dalje prisutna pasivnost, možemo konstatovati da ova uljarica ne beleži dalji cenovni pad koji je bio veoma izražen prethodnih mesec dana. Koliko je soja na svojoj visokoj tržišnoj poziciji, najbolje govori podatak u odnosu na tačno pre godinu dana, gde je zabeležen rast za 80,95%. Ova ekonomska godina za ovu uljaricu se može okarakterisati kao godina sa najboljim finansijskim efektom i najprofitabilnijom kulturom.

Na tržištu pšenice registrujemo cenovnu stabilnost. Berzanski ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 22,90 din/kg do 23,00 din/kg bez PDV-a. Cenovne promene, u odnosu na prethodnu nedelju, kretale su se u okviru svega -0,38 procenta. Na kraju nedelje, pojačalo se interesovanje za pšenicom od strane domaćih mlinara i prerađivača. Žetva pšenice novog roda se očekuje krajem juna i sada su sve aktivnosti podređene žetvenoj kampanji. Terminska tražnja na paritetu CPT luka sa isporukom robe u žetvi, bila je na cenovnom nivou od 185,00 €/t u dinarskoj protivvrednosti na dan plaćanja po srednjem kursu NBS.

Početkom nedelje, cena uljane repice je nastavila da raste prateći sojino ulje i kanolu na ino-berzama. Kupoprodajni ugovor uljane repice, uz klauzulu 10% avansnog plaćanja, sa predviđenom isporukom robe od 15.06. do 20.07.2021. godine na paritetu CPT Južna Bačka, registrovan je u količini od 1.000 tona po ceni od 525,00 €/t. Krajem nedelje došlo je do snižavanja cene, prateći palmu i kanolu u Kanadi, kao rezultat nedavnih kiša na jugu te zemlje.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 1,09%, a kukuruz je poskupeo 5,59%.

Rejting useva ozime pšenice je 50% dobro do odlično, što je dva poena više nego prethodne nedelje. U USDA izveštaju, američka proizvodnja je korigovana naviše, na 51,66 miliona tona.

Pad proizvodnje kukuruza u Brazilu utiče na cene. Visoke temperature kombinovane sa prognozom suvog vremena u sledeće dve nedelje u kukuruznom pojasu, podstiču fondove i prerađivače da otkupljuju pozicije. Rejting useva u  SAD je snižen za 4 poena na 72%. Veći deo kukuruznog pojasa ostaje sa nedostatkom vode i veća proizvodnja etanola podržavaju cene.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je poskupela 0,34%, a sojina sačma je pojeftinila 2,55%.

U SAD-u je posejano 90% soje, u poređenju sa petogodišnjim prosekom od 79%. Prema USDA, rejting useva kod soje je na 67%, što je ispod očekivanja. U Argentini, uprkos stabilnosti soje, aktivnosti prerade su dostigle šestogodišnji maksimum u aprilu, zbog stabilnosti cene ulja. Američke krajnje zalihe soje su procenjene na 155 miliona bušela, a na svetskom nivou na 92,55 miliona tona, što je iznad očekivanja.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 1,39%, a kukuruz (avgustovski fjučers) je poskupeo 3,25%.

Oluje koje su pogodile Francusku prošle nedelje bile su dobrodošle za useve, osim u regionima gde su izazvale štetu zbog svog intenziteta. U Francuskoj vremenske prilike održavaju optimizam za proizvodnju ovog leta, međutim zabeleženi su problemi sa kontrolom korova.

U svom izveštaju, FranceAgriMer je korigovao svoju procenu francuskih zaliha pšenice naviše na 2,693 miliona tona. Izvoz pšenice je ostao nepromenjen na 7,55 miliona tona. Krajnje zalihe kukuruza korigovane su naniže na 1,802 miliona tona.