banner-image

Beograd objavio pozive za preči zakup i korišćenje zemljišta bez naknade za 2022. godinu

Na teritoriji Grada Beograda u toku su javni pozivi za ostvarivanje prava korišćenja bez plaćanja naknade poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji Grada Beograda za 2022. godinu i za dokazivanje prava prečeg zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji Grada Beograda za 2022. godinu.

Zakup zemljišta po pravu prečeg zakupa  namenjen je za vlasnike sistema za navodnjavanje, odvodnjavanje, ribnjaka, poljoprivrednog objekta, staklenika, plastenika i višegodišnjih zasada (voćnjaka i vinograda koji su u rodu) na poljoprivrednom zemljištu u državnoj svojini i koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu najmanje tri godine i- vlasnike domaćih životinja, koji su i vlasnici, odnosno zakupci objekata za gajenje tih životinja na teritoriji jedinice lokalne samouprave na kojoj se pravo prečeg zakupa ostvaruje, koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu najmanje jednu godinu.

Svi koji žele da ostvare ovo pravo treba da dostave potrebnu dokumentaciju do  31. oktobra 2021. godine.

Pravo korišćenja bez plaćanja naknade poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji Grada Beograda za 2022. godinu mogu da ostvare obrazovne ustanove – škole, stručne poljoprivredne službe i socijalne ustanove. Njima se može dati na korišćenje površina poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini koja je primerena delatnosti kojom se bave, a najviše do 100 hektara. Visokoobrazovne ustanove – fakulteti i naučni instituti čiji je osnivač država i ustanove za izvršenje krivičnih sankcija takođe mogu da ostvare ovo pravo i može im se dati na korišćenje površina poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini koja je primerena delatnosti kojom se bave, a najviše do 1.000 hektara.  Pravna lica u državnoj svojini registrovana za poslove u oblasti šumarstva takođe imaju pravo na korišćenje državnog poljoprivrednog zemljita bez nadoknade.

Roka zadostavu dokumentacije po ovom pozivu je takođe 31. oktobar.

Javni pozivi objavljeni su na internet stranici Grada Beograda: www.beograd.rs, oglasnim tablama gradskih opština i oglasnim tablama mesnih kancelarija.