banner-image

Vreme je za zaštitu kukuruza od prve generacije kukuruznog plamenca

Usevi kukuruza se, u zavisnosti od roka setve, nalaze u fazi razvoja listova, od 6 do 9 i više razvijenih listova, prenosi portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS).

Foto: PIS

Vizuelnim pregledom biljaka kukuruza, na naličju listova je registrovano prisustvo jajnih legala kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis) u različitim embrionalnim fazama razvoja. U toku je polaganje jaja prve generacije kukuruznog plamenca, a početak piljenja larvi se prema prognoziranim temperaturama očekuje u narednih 3-5 dana, u zavisnosti od regiona.

Najugroženiji su usevi kukuruza šećerca i semenskog kukuruza gde je preporuka da se hemijske mere zaštite sprovedu ukoliko se na 5% biljaka registruju jajna legla i na početku piljenja larvi.

Prag štetnosti kod merkantilnog kukuruza je 10% biljaka sa položenim jajnim leglima i početak piljenja larvi (proizvođači merkantilnog kukuruza treba da imaju u vidu da se prinosi uvećavaju za oko 5% ukoliko se sprovedu mere zaštite za suzbijanje prve generacije kukuruznog plamenca).

Za suzbijanje kukuruznog plamenca preporuka je primena nekog od sledećih registrovanih insekticida:

Coragen 20 SC (hloantraniliprol) 0,1 – 0,15 l/ha ili

Ampligo 150 ZC (hlorantranilprol + lambda cihalotrin) 0,2 – 0,25 l/ha ili dr.