banner-image

Rusija traži proizvode iz Srbije, najprodavaniji voće, povrće i sirevi

Ruski trgovinski lanac H5 planira da u svojim maloprodajnim objektima proširi asortiman robe iz Srbije, jer naši potrošači prepoznaju kvalitet srpskih proizvoda, najavila je u Sankt Peterburgu Veronika Jaroslavceva, direktorka otkupa H5 zadužena za Severozapadni region, nakon sastanka sa predstavnicima Privredne komore Srbije. 

Foto:PKS

-Potrošači u Rusiji cene ukus i tehnologiju proizvodnje, prodaja proizvoda iz Srbije raste i želja nam je da uključimo nove artikle u naše prodavnice poput vina, konditora, zimnice…, istakla je Jaroslavceva. Podseća da se trenutno najviše prodaju sveže voće, povrće i sirevi.

Uvoz proizvoda iz Srbije ovoga najvećeg ruskog maloprodajnog lanca u prva četiri meseca 2021. skočio je za 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine i vredeo je 20 miliona dolara, a očekuje se do kraja godine da dostigne 60 miliona dolara, rekao je Dejan Delić, direktor Predstavništva PKS u Moskvi.

Predloženo je da se u maloprodajnim objektima H5 organizuju „Dani Srbije“ u okviru kojih će se promovisati srpski proizvodi, a očekuje se i poseta delegacije predstavnika H5 kao i drugih vodećih ruskih trgovinskih lanaca i distributera i razgovori sa prestavnicima naših kompanija, dodao je Delić.

-Važno nam je da održavamo kvalitetne i sigurne kontakte sa ruskim trgovinskim lancima i iskusnim distributerima kao što je ‘Srpski trgovinski dom’ iz Sankt Peterburga, koji plasira našu mineralnu vodu, sireve, mesne prerađevine i zamrznuto povrće, sokove kroz saradnju sa federalnim trgovnskim lancima“, ukazao je predstavnik PKS.

H5 ima više od 17.000 prodajnih objekata u tri formata sa preko 300.000 zaposlenih, a zauzima 12 procenata ruskog tržišta. Samo Severozapadni okrug obuhvata 11 ruskih regiona ukupne površine  1 687 000 km2 i više od 13 miliona potrošča.

PKS sarađuje sa „H5“ od 2016. kada je organizovan prvi dolazak ovog ruskog trgovca u Srbiju.

U prva četiri meseca 2021. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, srpski izvoz u Rusiju je povećan za 11 odsto i iznosio je 348 miliona dolara, a uvoz je smanjen za 54 odsto i vredeo je 400 miliona dolara.