banner-image

Za ublažavanje klimatskih promena moramo uložiti više od 20 miliona evra

U Srbiji je započet novi poduhvat kako bi se poslovnom sektoru pružila podrška u preuzimanju aktivnije uloge u klimatskim akcijama. Ovo je drugi po redu projekat koji finansira Zeleni klimatski fond (GCF), a sprovodi Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Tokom ove 18-mesečne aktivnosti, pružiće se pomoć Ministarstvu, kao nacionalnom organu imenovanom za Fond, i drugim relevantnim akterima da prošire svoja znanja radi boljeg pristupa resursima GCF-a usmerenim na podsticanje razvoja kog odlikuju niske emisije gasova i otpornost na klimatske promene.

-Očekuje se da će klimatske promene u Srbiji značajno uticati na ključne sektore, uključujući poljoprivredu, hidrologiju, šumarstvo, kao i na ljudsko zdravlje i biodiverzitet“, rekao je Nabil Gangi, zamenik regionalnog predstavnika FAO za Evropu i Centralnu Aziju. -Stoga, u okviru globalne klimatske akcije i nacionalno utvrđenih doprinosa, a s obzirom na visoke troškove prilagođavanja klimi i ublažavanja klimatskih promena, dostupnost finansijskih sredstava vrlo je značajna u postizanju opšteg cilja Konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama. ”

Ova tema izuzetno je važna i za srpsko tržište, s obzirom na to da procene pokazuju da će do 2025. godine biti potrebne investicije preko 20 miliona evra za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Očekuje se da se kroz projekat ostvari značajan uticaj u četiri glavna domena. Prvo, pružanje podrške Ministarstvu i drugim relevantnim institucijama za procenu i određivanje prioriteta predloga za GCF.

Dalje, projekat ima za cilj i podizanje svesti javnosti o klimatskim akcijama, uključujući i finansiranje klimatskih aktivnosti, kao i rad Ministarstva na snažnijem angažovanju u radu sa Fondom i pojačanoj primeni prioritetnih mera u definisanim prioritetnim sektorima.

Ovaj projekat pomoći će Republici Srbiji da razvije nacionalne mere u prioritetnim sektorima, kao što su energetika, poljoprivreda, vodni resursi, hidrologija i šumarstvo.

Ovaj program spremnosti i pripremne podrške Zelenog klimatskog fonda posebno će uticati na izražavanje potencijala privatnog sektora za ulaganja u klimatske promene.

Projektom će biti obuhvaćen celokupan spektar programskog ciklusa u Srbiji – od podizanja svesti do omogućavanja direktnog pristupa i identifikovanja konkretnog privatnog učešća za razvoj stvarnih predloga projekta u definisanim prioritetnim sektorima.

Sve aktivnosti biće izvršene u skladu sa nacionalnim obavezama Srbije prema Pariskom sporazumu, tzv. nacionalno utvrđenim doprinosima i Državnom programu za GCF 2020.