banner-image

Kako da napišete biznis plan, dobijete kredit i podsticaje za poljoprivredu

Konsultantska agencija Smart IPARD održaće 22. i 23. juna u 18 časova besplatne onlajn obuke o pripremi biznis plana i zahteva za kredite kod poslovnih banaka. Obuku o podršci investicijama u poljoprivredi iz budžeta Ministarstva poljoprivrede, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i programa Svetske banke (50:40:10) održaće 24. juna. Obuke su namenjene poljoprivrednim gazdinstavima, preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima iz svih obasti poslovanja.

Obuke se organizuju u sklopu programa Nemačke razvojne banke KfW i švajcarske kompanije BFC – Razvoj finansijskog sistema u ruralnim područjima Srbije (SRFP) a pomažu poljoprivrednicima i firmama da lakše dođu do izvora finansiranja iz EU fondova, da unaprede proizvodnju na gazdinstvima i plasman proizvoda.

Link za prijavu za obuke o pripremi biznis plana i zahteva za kredit te za nacionalne mere podrške poljoprivredi (Ministarstvo, Svetska banka…)

Cilj ovog programa je povećanje prihoda u ruralnim područjima u Srbiji, a to se postiže na dva načina – kroz pristup povoljnim kreditima i kroz podršku jačanju konkurentnosti mikro, malih i srednjih preduzeća koja posluju širom zemlje.

Ruralne sredine u Srbiji imaju značajnu podršku Nemačke razvojne banke KfW koja se, osim finansijske pomoći ogleda i u osposobljavanju poljoprivrednika, preduzetnika i malih i srednjih preduzeća da unaprede ljudske resurse, tehničko-tehnološke i druge kapacitete neophodne za uspešno poslovanje.

Biznis plan i zahtevi za kredit

Za pristup izvorima finansiranja potreban je često poslovni plan, a korisno je i znati kako pregovarati sa bankom za kredit i kako pripremiti zahtev za kredit. Na treninzima 7. i 8. juna upoznaćete se sa suštinom i neizostavnim formalnim stavkama koje dobar poslovni plan i zahtev za kredit treba da sadrže. Bićete u mogućnosti da investitorima što konkretnije i tačnije predstavite svoje ideje i da unapredite poslovanje.

Predavači su konsultanti agencije Smart IPARD za finansije Dario Balažević i Sandra Balažević.

Učesnici će dobiti sve informacije o izradi poslovnog plana savremenim metodama. Prva radionica, 22. juna, omogućiće im i sticanje veština za korišćenje biznis plana kao alata za planiranje i proveru poslovnih ideja. Drugog dana, 23. juna, biće reči o mogućnostima i dobijanju saglasnosti i finansijskih sredstava za realizaciju novih ili postojećih poslovnih poduhvata od banaka i investitora. Tema te radionice je priprema aplikacija za bankarske kredite.

Nacionalne mere podrške poljoprivrednicima, konkurs 50:40:10

Zatvoren je prvi takozvani poziv 50:40:10 iz Programa konkurentnosti poljoprivrede u okviru kojeg su podržani sektori voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva. Očekuje se uskoro raspisivanje sledećeg konkursa iz ovog programa, namenjenog stočarima, ratarima…

Jedan zahtev može biti podržan sa najmnje 10.000 a maksimalno 25.000 evra kada je reč o poljoprivrednim gazdinstvima dok će kasnije, u narednim pozivima, mala i srednja preduzeća moći da računaju na 12.500 do 200.000 evra.

Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji je zajednička inicijativa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Svetske banke i trajaće tri godine. Ukupna vrednost projekta će biti oko 38 miliona dolara. O uslovima konkurisanja i proceduri konsultant agencije Smart IPARD Slobodan Teofanov govoriće na obuci koja će biti održana 24. juna u 18 časova.

Biće reči i o svim nacionalnim merama podrške poljoprivredi, od onih koje realizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, do konkursa koje raspisuje Vlada Vojvodine i pomoći koju daju fondovi.

S. K.