banner-image

Vinski turizam sve razvijeniji u Srbiji: U Kragujevcu raste Balkanska vinska mreža

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić razgovarala je sa gradonačelnikom Kragujevca, Nikolom Dašićem o strateškom razvoju turizma u Kragujevcu, infrastrukturi i investicionim potencijalima i pozicioniranjem Kragujevca kao regionalnog centra turističke ponude.

-Kragujevac kao privredni, administrativni, obrazovni, zdravstveni, kulturni i sportski centar Šumadije ima ogromne potencijale da uz Beograd, Niš i Novi Sad postane nosilac gradskog turizma u predstojećem periodu oporavka od pandemijske krize. Nastavićemo sa podsticajima i očekujemo nove inicijative i predloge kako bismo pomogli da ovaj grad dobije visoko zasluženo mesto ne samo u domaćem turizmu, čiji nam je razvoj prioritet, već i na turističkoj mapi regiona i cele Evrope, istakla je Matić.

Zvaničnici su prisustvovali i prezentaciji „Balkanske vinske mreže“ u Kući Đure Jakšića u Kragujevcu, inicijativi Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja i Udruženja vinara Šumadije, uz podršku Stalne radne grupe za podršku razvoju rurala SEE, a nakon toga organizovana je poseta Salonu vina u hotelu „Kragujevac“.

Srbija postaje vinska destinacija sa sedamdeset sedam vinogorja i više vinogradarskih oaza. Resorno ministarstvo do sada je opredelilo 34.800.000 dinara za projekte manifestacije, promocija i edukacija koje se odnose na vinski turizam i nastavićemo da ulaže u ovaj značajni turistički segment koji može da izdvoji Srbiju u širim evropskim okvirima, poručila je ministarka Matić.