banner-image

Dana vina u Rivici: Apsolutni pobednik zlatni merlot Nemanje Tanaskovića

Dani vina u Rivici, koji se ove godine održavaju jubilarni 20 put, okupili su veliki broj učesnika i preko 50 izlagača koji su posetiocima ponudili najbolja vina i specijalitete „sremskog stola“.

Upravo zahvaljujući ovoj  turističko-privrednoj manifestaciji takmičarskog karaktera u Rivici je realizovano najviše infrastrukturnih projekata u tom kraju. Stoga Rivica ponosno nosi titulu najboljeg sela u Srbiji, koju dodeljuje Kulturno prosvetna zajednica Srbije.

Tradicija rivičke manifestacije dovela je ove godine mnoge vinarije u takmičarski deo Dana vina. Stiglo je 238 uzoraka vina, a ocenjivalo je 12 vrhunskih enologa.

Zlatni Merlot doveo je do šampionskog mesta na 20. Danima vina u Rivici, Nemanju Tanaskovića iz Krušedolskog Prnjavora. Apsolutni pobednik manifestacije proizvodi oko 10 hiljada litara vina godišnje i ovakve manifestacije su jedna od prilika da svoja vina plasira na tržište.

Za šampionskim kvalitetom ne zaostaju ni vina Save Odrovačkog iz Rivice, koji planira proizvodnju 20 hiljada litara godišnje.

Nove konkursne linije najavljene su za vinare, tako će biti obezbeđena sredstva za jačanje njihove proizvodnje, a kako kažu u Rivici, nema kuće koja nema vinograd, pa se očekuje još više boca kvalitetnog fruškogorskog vina.

Direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović pojasnila je da će se u skladu sa novousvojenom Strategijom za ravoj vinarstva i vinogradarstva nastaviti intenzivna podrška ovom rastućem sektoru.

Vinarima su na raspolaganju podsticajna sredstva iz nacionalnog budžeta, ali i sredstva IPARD fonda, kao i novi projekat koji Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede realizuje u saradnji sa Svetskom bankom.

Podršku manifestaciji, ali i svim vinarima i viniogradarima u Rivici dao je i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.  Kako je pojasnio pokrajniski sekretar Čedomir Božić, nedavno je završen konkurs za proizvođače vina, gde je 50 miliona dinara bilo na raspolaganju, a rezultati će biti za nekoliko dana.

Podrška vinarima iz pokrajine stiže i od Sekretarijata za privredu i turizam, koji organizuje aktivnosti na promociji rivičkog vinarstva.

Organizatori manifestacije su Zavičajno društvo „Fruškogorje“ iz Rivice, Mesna zajednica Rivica i opština Irig, a suorganizator je Agencija za ruralni razvoj grada Sremska Mitrovica. Pokrovitelji manifestacije su Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, kao i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.