banner-image

Oprezno u berbu pečuraka, otrovne često liče na jestive

Berba pečuraka je u punom jeku, a u ovu akciju morate krenuti dobro opremljeni znanjem, ali i fizičkom snagom, ipak najvažnije je da razlikujete jestive od onih otrovnih.

Mnogo gljiva ima svoje dvojnice, a u narodu se često kaže da se neke pečurke beru svake godine, a neke se beru i probaju samo jednom.

-Gljive su zaista jedno specifično, vrlo zanimljivo carstvo, veliki broj njih je jestiv, a najveći broj je nekako neutralan, nije ni otrovan, a ne može se ni jesti, Nažalost postoje i one koje možemo samo jednom probati, rekao je Duško Brković, profesor Agronomskog fakulteta u Čačku.

Za odlazak u šumu važno je da ponesete štap kojim možete da oterate gmizavce, po mogućstvu i drvenu korpu jer se gljive u njoj bolje čuvaju nego u plastičnoj kesi, a ukoliko ne poznajete malo bolje biologiju, nažalost postoji velika šansa da pogrešite u razlikovanju gljiva.

– Poznatu lisičarku možemo razlikovati od zavodnice najviše po mestu na kom se nalazi. Jestive lisičarke najviše ima na steni, dok se pak ona druga javlja uglavnom na panjevima. Tu su naravno i morfološke razlike po kojima se razlikuju, rekao je Brković.

Izvor:GZS