banner-image

Cene roba i usluga u Srbiji 42% niže od proseka EU

Prema istraživanju Eurostat cene roba i usluga u Srbiji su 42% ispod proseka EU, sa cenama odeće i obuće gotovo istim kao u EU i najskupljim elektronskim uređajima u regionu, pokazuju rezultati istraživanja evropske agencije za statistiku Eurostat.

Potrošačke cene u Srbiji su na istom nivou kao i u Albaniji i nešto više nego u ostatku regiona. U Severnoj Makedoniji su upola manje od proseka EU, u Bosni i Hercegovini su za 45% manje, a u Crnoj Gori za 43%.

Cene hrane i bezalkoholnog pića u Srbiji su na 80% proseka EU, alkohola i duvana na 62%, a cene odeće i obuće su blizu proseka EU (oko 93%).

U Srbiji je među zemljama regiona najskuplja elektronika široke potrošnje (televizori, audio-vizuelni uređaji, računari i računarska oprema), pri čemu su cene u svim državama osim Severne Makedonije iznad proseka EU.

U regionu su hrana, bezalkoholno i alkoholno piće i duvan najskuplji u Albaniji, a alkohol i duvan u Severnoj Makedoniji su najjeftiniji u celoj Evropi.

Restorani i hoteli su u regionu za oko 50% jeftiniji od proseka EU, pri čemu su najjeftiniji u Severnoj Makedoniji i Albaniji, a najskuplji u Bosni i Hercegovini.

Što se tiče električne energije, gasa i drugih vrsta goriva, cene u regionu su približno iste i upola su niže od proseka EU.

U Srbiji su cene komunikacijskih usluga na 73% proseka EU, a u regionu su skuplje jedino od Severne Makedonije.

Istraživanje Eurostata je obuhvatilo više od 2.000 dobara i usluga, a sprovedeno je u 37 evropskih zemalja, uključujući članice EU, Island, Norvešku, Švajcarsku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Srbiju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Tursku.

Najviše potrošačke cene u Evropskoj uniji ima Danska, 41% iznad proseka EU, a najniže su u Rumuniji, 45% ispod proseka.

Danska je najskuplja zemlja EU kada su u pitanju hrana i bezalkoholna pića, odeća i obuća, dok su alkohol, duvan, odeća i obuća najjeftiniji u Bugarskoj.

Pored Danske, potrošačke cene u Norveškoj i na Islandu su za 39% i 37% iznad proseka EU, u Švedskoj su cene roba i usluga 30% iznad proseka, a u Finskoj 26%, što nordijske zemlje čini najskupljim evropskim zemljama.

Najviše potrošačke cene u celoj Evropi ima Švajcarska, 70% iznad proseka EU, a najniže Turska, 62% ispod proseka EU.

Hrana i bezalkoholno piće su najskuplji u Švajcarskoj, alkohol i duvan u Norveškoj, a odeća i obuća u Danskoj.

Severna Makedonija ima najjefitniji alkohol i duvan, a hrana i bezalkoholno piće, odeća i obuća su najjeftiniji u Turskoj.

Najveće razlike u cenama u zemljama EU su zabeležene u restoranima i hotelima i kada su u pitanju alkohol i duvan.

Najskuplje restorane i hotele imaju Danska (154% proseka EU), Švedska (138%) i Finska (131%), a najjeftinije Bugarska (46% proseka EU), Rumuija (53%) i Mađarska (56%).

Irci najviše plaćaju duvan i alkohol, čije su cene u toj zemlji za 87% iznad proseka EU. Iza njih su Finci (158% proseka EU), Šveđani (136%) i Francuzi (133%).
Ti proizvodi su najjeftiniji u Bugarskoj (61% proseka EU), Mađarskoj (69%) i Poljskoj (70%).

Hrana i bezalkoholna pića su najjeftiniji u Rumuniji (66% proseka EU) i Poljskoj (68%), a najskuplji su u Danskoj (129% proseka EU), Luksemburgu (126%) i Austriji (125%).

Razlike u cenama odeće su manje među zemljama EU, od najjeftinije Mađarske (73%) do najskuplje Danske (130%).

Izvor: Euraciv