banner-image

Ječam ide do 22, pšenica ugovarana po 26,95 dinara s PDV-om

Prvi ugovor za ječam rod 2021. godine, pad cena primarnih poljoprivrednih proizvoda kukuruza i soje, obeležili su ovu nedelju na Produktnoj berzi. Ukupan promet preko “Produktne berze” je iznosio 3.610 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 115.993.500,00 dinara.

Žetva ječma je u punom jeku. S obzirom na vremenske prilike, očekujemo da bude završena sledeće nedelje. Izveštaji sa terena govore da su prinosi zadovoljavajući (od 5 do 8 t/ha), uz dobar kvalitet. Prvi ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 19,60 din/kg do 20,00 din/kg bez PDV-a (od 21,56 do 22,00 din/kg sa PDV-om).

Ponderisana cena je iznosila 19,80 din/kg bez PDV-a. Kada uporedimo cenu ove žitarice sa istim periodom prethodne godine (14,60 din/kg bez PDV-a), zabeležen je rast od 35,62%.

Za razliku od prethodne nedelje gde nije realizovan ni jedan kupoprodajni ugovor, kukuruz je ove nedelje bio najdominantnija berzanska roba sa ukupno prometovanom količinom od 2.960 tona.

Berzanski ugovori na paritetu FCA za promptnu isporuku, zaključeni su u cenovnom rasponu od 25,00 din/kg do 25,20 din/kg bez PDV-a, dok se kukuruzom, sa klauzulom “gratis lager” do 31. avgusta, trgovalo po ceni od 25,50 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 25,11 din/kg bez PDV-a (27,62 din/kg sa PDV-om), što predstavlja pad od 3,51%.

Soja kao i kukuruz beleži negativan cenovni trend protekle nedelje na organizovanom robno-berzanskom tržištu. Svi kupoprodajni ugovori su realizovani po jedinstvenoj ceni od 74,70 din/kg bez PDV-a (82,17 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodni upoređujući podatak, zabeležen je blagi pad od 0,40%.

Međutim, krajem nedelje ponude na nižem cenovnom nivou od realizovanih nisu rezultirale zaključenjem berzanskog ugovora usled potpunog odsustva potražnje za ovom uljaricom.

Ugovor za pšenicu minimalne hektolitarske mase 77 kg je zaključen po ceni od 24,50 din/kg bez PDV-a (26,95 din/kg sa PDV-om). Odsustvo ponude je primetno na domaćem tržištu, što je uticalo da ova žitarica ima uzlazni trend od 2,08%. Na strani tražnje više aktivnosti su pokazali domaći prerađivači i mlinari. Očekuje se da žetva pšenice novog roda počne početkom jula. Terminska tražnja na paritetu FCA Vojvodina, sa isporukom robe u žetvi, bila je na nivou cena od 170,00 €/t.

Uljana repica na ino-tržištima tokom protekle nedelje se oporavila prateći cene ostalih ulja, naročito kanole. Kupoprodajni ugovor uljane repice, sa predviđenom isporukom robe tokom ove nedelje na paritetu FCA Banat, registrovan je po ceni od 480,00 €/t.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 1,91%, a
kukuruz je poskupeo 3,19%. Kod kukuruza, rejting useva u SAD-u je snižen za 3 poena na 65%, potvrđujući da kiše nisu uticale na ceo kukuruzni pojas. Cene kukuruza se snižavaju jer se očekuje još kiše u delovima kukuruznog pojasa, dok se kritički period oprašivanja približava.

Američki rejtinzi useva su, kod pšenice, niži ove nedelje. Jara pšenica je najviše snižena na samo 27% dobro do odlično, što je 10 poena niže u odnosu na prethodnu nedelju. To je rezultat upornog nedostatka vode na severozapadu SAD, koji je podržavao cene u Čikagu.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je poskupela 3,13%, a sojina sačma je pojeftinila 4,34%.

Rejting useva soje u SAD-u je snižen za 2 poena na 60%, što je u okviru očekivanja trgovaca. Cena soje u podržana je rastom cena ulja.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je ostala nepromenjena, a kukuruz je pojeftinio 1,83%.

U Evropi, a naročito u Francuskoj, dolazeća žetva sveukupno izgleda obećavajuće uz povoljnu kišu, izuzev kad su oluje bile previše intenzivne. Sad je važno da se vrati suvo vreme da bi se osigurali kvalitativni aspekti.

FranceAgriMer je objavio nepromenjen rejting useva u Francuskoj u odnosu na prethodnu
nedelju. Rejting je za pšenicu bio 81% dobro do odlično, i za kukuruz 90%.