banner-image

Žene u Elemiru štrikaju, heklaju, vezu, prave magnete…

Druga tribina „Žene žive i na selu“ u 2021. godini održana je u sredu, 23. juna u Elemiru u opštini Zrenjanin. Domaćini tribine bile su članice Udruženja „Tradicija“ koje su približile njihov rad i aktivnosti, kao i kulturu, običaje i folklor ovog kraja.

Udruženje „Tradicija“ osnovano je 2016. godine sa ciljem da sačuva tradiciju starih zanata i ručnih radova i prenese znanja na mlađe generacije. Članice ovog Udruženja posećuju razne manifestacije i njihov zaštitni znak su unikatni magneti. Bave se štrikanjem, heklanjem, tkanjem, vezom, ali i pletenjem korpica od papira i dekupažom. Od novembra 2016. godine sa radom je počela I njihova etno radionica.

Andjelka Davidovac, predsednica Udruženja “Elemir” istakla je značaj udruživanja žena pre svega radi promocije jednog kraja, ali I očuvanja starih zanata.

– Mi se trudimo da uključimo što više mladih i dece i da im približimo naš rad, prenesemo znanje i na kraju dovedemo do toga da i oni sami zavole ručni rad. Iz tog razloga smo organizovali etno radionicu, u koju deca dolaze da kroz igru i zabavu nauče da heklaju, štrikaju i slično. Brojna takmičenja koja organizujemo takođe pomažu u našoj misiji. Želja nam je da stare zanate otrgnemo od zaborava i da jednog dana ima ko da nas zameni, naglasila je Andjelka.

Kampanja „Žene žive i na selu“ čiji cilj je osnaživanje žena iz seoskih sredina Srbije, počela je 2019. godine statusnom konferencijom u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu.

Tokom 2019. i 2020. godine održano je ukupno 18 tribina. Tribine su bile u : Novom Žedniku,  Banatskom Velikom Selu,  Gamzigradu, Lučici, Gornjoj Trepči, Begeču, Sremskoj Mitrovici , Kucuri, Novom Pazaru, Staroj Pazovi, Baču, Boki, Bačkom Jarku, Kobilju, Ravnom Selu, Aleksandrovu i Surduku.

Tokom ove godine kampanja „Žene žive i na selu“ obišla je Mladenovo u opštini Bačka Palanka.

Kampanju „Žene žive i na selu“ organizuju, Udruženje građana HBO Color Media Events i Centar za lokalnu demokratiju, pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u saradnji sa Color Media Communications, i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, AMS-a i POŠTE Srbije.