banner-image

Da smo u EU, imali bismo 1,6 milijardi evra za poljoprivredu, sad 400 miliona

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da će se novim Zakonom o utvrđivanju tržišta poljoprivrednih proizvoda omogućiti pomoć poljoprivrednicima i državi kad dođe do kriza.

Obrazlažući zakon u Skupštini Srbije ministar je naveo da će ukoliko se desi da je cena poljoprivrednih proizvoda trenutno mala, novi zakon dati mogućnost proizvođačima za privatno skladištenje robe uz pomoć države i da se roba proda tek kad cena bude veća.

On je podsetio na situaciju sa malinama 2017. godine kada se dugo pregovaralo sa malinarima, da da je tada postojao ovakav zakon, lakše bi bilo državi da reaguje.

„Nismo izmišljali toplu vodu, ovo su primenjivale zemlje u procesu ulaska u EU. Jer poljoprivreda najviše pati do ulaska u EU, ali kad se uđe poljoprivreda je največi dobitnik, jer je poljoprivredna politika Unije takva da bi Srbija, da je članica, imala direktna davanja od 1,6 milijardi evra, a naš budžet je sada 400 miliona evra“, objasnio je Nedimović kolika bi bila dobit poljoprivrede.

Ministar je kritikovao nekadašnju vlast koja je, kako kaže 2009. godine u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju najlošije pregovarala o poljoprivredi, da je ukinuta zaštita od 32 odsto za uvoz poljoprivrednih proizvoda, i da je posle toga zabeležen masovan priliv robe iz Mađarske i Hrvatske.

Nedimović je govorio i o značaju poboljšanja prehrambenih navika naročito dece i naveo da „školsko“ mleko i voće treba da bude iz Srbije.

„Takođe, moramo da radimo na edukaciji i brendiranaju srpskih proizvoda. Mi treba posle ovog zakona da donesemo još 50 podzakonskih akata. Na primer, da se u marketima označi meso iz Srbije, da zabodemo srpsku zastavu u raf i da kažemo koje je uvozno meso a koje domaće, pa vi ako imate patriotskog naboja u sebi pa čak i ako je skuplje da kupite i da tako branimo stočarstvo u Srbiji“, rekao je ministar poljoprivrede.

On je najavio i da će biti bolje organizovane neke proizvođačke organizacije, jer su, na primer, proizvođači meda odlično organizovani, ali voćari i povrtari nisu.

„Ovim zakonom predviđen je i poseban informacioni sistem tržišta, imaćemo neku vrstu generalštaba upravljanja srpskom poljoprivredom“, rekao je Nedimović i dodao da će zakon biti na snazi do ulaska Srbije u Evropsku uniju.

Izvor: Beta