banner-image

Zaječar raspisao konkurse: 12,5 miliona dinara za poljoprivredu

Grad Zaječar raspisao je četiri konkursa za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivrede za 2021. godinu, a na osnovu programa mera koji je usvojen 16. juna na sednici Skupštine grada Zaječara, prenosi zvanični portal Grada.

Ukupan iznos bespovratnih sredstava koji se dodeljuje konukrsima je 12,5 miliona dinara.

Prvi konkurs odnosi se na dodelu podsticajnih sredstava za nabavku nove mehanizacije i opreme za poljoprivredu. Prihvatljive investicije po ovom konkursu su i žičane ograde za voćnjake, oprema za navodnjavanje i protivgradne mreže. Za ove podsticaje izdvaja se 5 miliona dinara. Konkurs traje do 15. septembra, te poljoprivredni proizvođači do tog roka mogu da prikupe dokumentaciju i prijave se.

Po konkursu za dodelu podsticaja u oblasti stočarstva predviđeno je 5,5 miliona dinara što je najviše do sada. Proizvođači mogu da se prijave za nabavku kvalitetnih umatičenih grla junica, ovaca i koza. Maksimalni iznos povraćaja je do 120.000,00 din po korisniku.

Po konkursu za podsticaje u pčelarstvu izdvojeno je 1.000.000 dinara, čak duplo više nego prethodne godine dok je maksimalni povraćaj bio 40.000 dinara po korisniku.

I ove godine nastavlja se regresiranje osiguranja u poljoprivredi. Mera se sprovodi preko konkursa za regresiranje troškova osiguranja u poljoprivredi, za koji je predviđeno 1.000.000 dinara. Ovakav vid podrške predviđen je zbog štete na poljoprivrednim usevima, stoci i drugim resursima, koje su redovan pratilac poljoprivredne proizvodnje, posebno od vremenskih nepogoda. Na konkurs se mogu prijaviti fizička lica – nosioci registrovanih poljoprivrednih gazdinstava čije se prebivalište i predmet osiguranja nalaze na teritoriji grada Zaječara.

Za podsticajna sredstva po objavljenim konkursima mogu se prijaviti registrovani poljoprivredni proizvođači u aktivnom statusu sa teritorije grada Zaječara, za investiciju na teritoriji grada Zaječara.

Programom za poljoprivredu predviđeni su kriterijumi rangiranja po kojima se boduju svi predati kompletni zahtevi i gde prednost imaju lica koja nisu koristila sredstva za poljoprivredu, koja izdvaja grad. Raspisani konkursi pokrivaju oblasti stočarstva, voćarstva, pčelarstva i osiguranja u poljoprivredi.

Za jesen se planiraju konkursi za subvencionisanje nabavke sertifikovanih sadnica voća, kao i nove edukacije za poljoprivrednike.

Sve informacije u vezi objavljenih konkursa se nalaze na sajtu grada i na oglasnoj tabli u Gradskoj upravi.

Svi zainteresovani poljoprivrednici mogu da dođu i u Kancelariju za lokalni i ekonomski razvoj, gde će im biti pružena sva neophodna pomoć oko popunjavanja dokumentacije.