banner-image

Precizan plan varijabilnog đubrenja uz pomoć platforme Agrosens

U utorak, 29.06. održana je promocija projekta Instituta BioSens “Varijabilna prihrana useva azotom uz pomoć digitalnih tehnologija ” u okviru kog je novim funkcionalnostima unapređena digitalna platforma AgroSens. Osim što uz pomoć platforme poljoprivrednici mogu da prate stanje useva na računaru ili mobilnom telefonu, sada na osnovu precizinih informacija o stanju useva na različitim delovima parcele mogu dobiti i plan varijabilnog đubrenja.

Zbog velike konkurencije na tržištu i imperativa da se proizvode veće količine proizvoda sa manje ulaganja, poljoprivrednici se nalaze pod velikim pritiskom. Odgovor na ovaj problem treba tražiti u preciznoj poljoprivredi, u sklopu koje se odluke donose na metarskoj rezoluciji. Na ovaj način svaka biljka dobija onoliko đubriva koliko joj je zaista potrebno, dok proizvodnja postaje maksimalno efikasna, rekao je Oskar Marko, pomoćnik direktora za inovacije i razvoj poslovanja Instituta BioSens

Poljoprivredni prozivođači i savetodavci moći će racionalnije da planiraju proces đubrenja i slobodno unesu i raspodele količinu đubriva po predloženim zonama.

– Osim što želimo da omogućimo efektivnije snabdevanje biljaka azotom i povećan prinos, cilj je i da smanjimo štetan uticaj na životnu sredinu,  odnosno kontaminaciju površinskih i podzemnih voda nitratima iz đubriva, objašnjava Milijana Vujasinović, rukovodilac Centra za razvoj prozivoda

Platforma AgroSens je besplatna i ima oko 20.000 korisnika. Najnovija naučna dostignuća Instituta BioSensa integrisana su u platformu, a novu verziju AgroSensa koja omogućava varijabilnu prihranu useva azotom podržalo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja.