banner-image

Dogovorena EU poljoprivredna politika teška 387 milijardi evra

Ministri poljoprivrede EU postigli su početkom nedelje u Luksemburgu kompromisno rešenje s evropskim zastupnicima o reformi Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) kojim bi se „pozelenila“ poljoprivreda Evropske unije.

Postigli smo dobar, uravnotežen sporazum za zajedničku održiviju i pošteniju poljoprivrednu politiku. Podržaće se poljoprivredna politika koja poštuje životnu sredinu i klimu i obezbeđuje konkurentnost poljoprivrednih gazdinstava, izjavila je portugalska ministarka Maria do Céu Antunes, koja je pregovarala u ime država članica Unije.

Nakon višemesečnih teških pregovora, pregovarači država i Evropskog parlamenta su u petak dogovorili novi ZPP s budžetom od 387 milijardi evra tokom sedam godina koji će se primenjivati od januara 2021. godine.

Temelji se na „ekorežimima“, bonusima za poljoprivrednike koji poštuju ekološke kriterije, po kojima države moraju osigurati 25 posto direktnih plaćanja.

Predviđene su i mere za biološku raznolikost, a uslov je i pomoć za poštovanje prava radnika i usklađivanje nacionalnih politika s ciljevima EU za ekologiju (Pakt o zelenoj klimi, smanjenje pesticida).

Evropski ministri su službeno podržali taj kompromis, a države još treba da pregovaraju o brojnim tehničkim pojedinostima pre zaključenja teksta koji će na jesen biti predan evrozastupnicima na glasanje.

Države moraju do kraja 2021. predati svoji „nacionalni strateški plan“ Komisiji na odobrenje. Evropska izvršna vlast će o tome razgovarati sa svakom vladom tokom 2022. godine pre primene početkom 2023.

S. K.