banner-image

Žetva na vojvođanskim njivama, hlebnog žita biće 2,7 miliona tona

Na vojvođanskim oranicama započela je ovogodišnja žetva pšenice.

Prvi su u posao krenuli Banaćani iz Torka, u opštini Žitište, gde je poljoprivrednik Đorđe Milotin skinuo ovogodišnji rod, srednje ranu sortu “simonida”, posejanu 22. oktobra prošle godine. Za Milotinom su krenuli i drugi ratari iz Torka, pa se očekuje da do početka vikenda u ovom mestu rod bude skinut s oko 2.000 jutara, piše Dnevnik.

– Po jutru sam hlebnog zrna dobio od 3,4 do 3,9 tona, što smatram da je solidan prinos, imajući u vidu sušu i visoke dnevne temperature u proteklih desetak dana – rekao je za “Dnevnik” Milotin. – Deo ću odmah predati, a deo sačuvati. Imamo četiri, pet otkupljivača, ali nijedan još nije istakao cenu novog roda.

Prvi otkosi su nagoveštaj da će uskoro početi žetva i u drugim regionima. Ratari kažu da bi to moglo biti već ovog vikenda. Očekivalo se da će žetva pšenice početi oko 10.jula, kao posledica neoubičajeno hladnog proleća, zbog čega je kasnila vegatacija, ali velike vrućine i dug period bez kiše doprineli su da rod pšenice sazri pre. Istini za volju, godinama unazad žetva pšenice krajem juna uveliko je bila završena. Inače, kilogram pšenice na Produktnoj berzi “Novi Sad” juče je koštao 24,5 dinara bez PDV-a.

Pre nego što većina poljoprivrednika počne žetvu, kombajn će ući u ogledna polja pod pšenicom na poljima Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, koji je godinama unazad vesnik žetve. – Možda već danas ili sutra krenemo i mi u žetvu jer treba samo da se organizujemo – kazao je za “Dnevnik” dr Vladimir Aćin s Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. – Ne vredi čekati, suša je i visoke dnevne temperature, a kiša bi samo odložila žetvu.

Iako dr Aćin nije pouzdano mogao da kaže koliki se prinosi pšenice na oglednim poljima očekuju, skrenuo je pažnju na to da je u žetvi ječma zrno bilo sitnije i smežurano, što pokazuje da klima ovih dana nije godila novom ječmu.

Imaćemo žita bar 2,7 miliona tona

Prema podacima Poslovnog udruženja “Žita Srbije”, u jesenjoj setvi pšenicom je zasejano oko 595.000 hektara, što je za 25.000 hektara više nego godinu dana ranije. “Žita Srbije” očekuju prinose pšenice na nivou od najmanje 4,5 tona po hektaru, a nadaju se i prinosu od pet tona. Ako se obistine pretpostavke tog udruženja, naša zemlja će imati novi rod žita između 2,7 i 2.975 miliona tona.