banner-image

Pokrajina će izdvojiti više novca za pčelare, poseba podrška mladima i ženama

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo namerava da za pčelarstvo u narednoj godini obezbedi više novca, najavio sekretar Čedomir Božić u Privrednoj komori Vojvodine prilikom dodele ugovora vojvođanskim pčelarima.

Tom prilikom potpisano je 105 ugovora sa korisnicima koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva za sufinansiranje investicija u pčelarstvu na teritoriji AP Vojvodine u 2021. godini.

– Broj prijavljenih za ova sredstva namenjena unapređenju pčelarstva u našoj pokrajini mnogo je veći nego ranijih godina, tačnije stiglo je preko 300 prijava, što ukazuje na sve veće interesovanje za ovu oblast. Ukupna vrednost investicije je preko 47,4 miliona dinara, u čemu je resorni sekretarijat učestvovao sa oko pedeset odsto sredstava, istakao je Božić.

Ove godine za unapređenje pčelarstva u Vojvodini dodeljeno je 25 miliona dinara. Biće sufinansirana nabavka novih pčelinjih društava, opreme za pčelarstvo – novih košnica i kontejnera, kao i opreme za preradu i pakovanje pčelinjih proizvoda. Sekretar Božić je rekao da je najveći broj ugovora, ukupno 85, zaključen sa posebno prepoznatom kategorijom poljoprivrednih proizvođača kojima je dodeljeno 60 odsto ukupno prihvatljivih troškova investicije. Reč je o onim poljoprivrednim gazdinstvima čiji su nosioci žene i mladi do 40 godina ili se nalaze na području sa otežanim uslovima rada.

Ukazao je na činjenicu da je sve više poljoprivrednika u  pokrajini koji se bave pčelarstvom, te da njihovi proizvodi imaju sve značajnije mesto na tržištu i u spoljnotrgovinskom bilansu.

Prema rečima pokrajinskog sekretara uvećanje sredstava za ovu poljoprivrednu granu moći da iznosi do 10 miliona dinara, što će pčelari osetiti već sa prvim konkursom u februaru naredne godine. Božić je precizirao da je visina bespovratnih sredstava, po jednoj prijavi, u okviru današnjih ugovora bila maksimalno 300.000 dinara.

Sekretar je danas pozvao poljoprivrednike i udruženja pčelara iz Vojvodine da do kraja godine dostave svoje predloge kako bi sredstva namenjena ovoj oblasti bila što bolje upotrebljena, i kako bi se zajednički, na najbolji mogući način, unapredila ova sve profitabilnija poljoprivredna grana koja pokazuje ozbiljan potencijal.