banner-image
banner-image

Popis poljoprivrede 2023. godine

Vlada Srbije usvojila je predloge zakona o popisu poljoprivrede 2023. godine i o finasijskoj pomoći privredi zbog pandemije korona virusa.

Popisom poljoprivrede koji će se sprovesti od 1. juna do 31. decembra 2023. godine biće omogućen realan prikaz stanja u poljoprivredi Srbije, saopštila je Vlada. Biće popisani, izmedju ostalog, lokacija gazdinstva, zemljišni fond i kategorije poljopivrednog zemljišta, površine pod usevima, voćnjaci i vinogradi, navodnjavanje i upotreba đubriva, broj i vrste stoke, košnice, poljoprivredni objekti, mehanizacija.

Vlada Srbije odobrila je 150 miliona dinara za subvencioniranje domaćeg turizma, odnosno za dodatnih 30.000 turističkih vaučera. Vkada očekuje da će ta odluka značajno doprineti povećanju turističkog prometa i pratećih uslužnih i privrednih delatnosti, a time i ekonomskom rastu, navodi se u saopštenju.

Za korišćenje turističkih vaučera gradjanima je na raspolaganju više od 2.000 ugostiteljskih objekata. Najtraženiji su do sada Sokobanja, Zlatibor, Vrnjačka banja, Sijarinska banja, Ribarska banja, Gornja Trepča, Divčibare, Kopaonik, Banja Vrujci i Banja Koviljača.

Vlada Srbije je usvojila Predlog zakona o utvrdjivanju finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u oteženim ekonomskim uslovima usled pandemije korona virusa. Kada taj zakn bude donet, biće obezbedjena sredstva za privredne subjekte koji su podneli zahtev za kreditiranje kod Fonda za razvoj Srbije u skladu sa Uredbom o utvrdjivanju Programa finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima, a koji nisu razmatrani zbog nedostatka sredstava, navela je Vlada.

Utvrdjen je Predlog zakona o potvrdjivanju finansijskog ugovora Evropske investicione banke i Srbije vrednosti 200 miliona evra za podršku malim i srednjim preduzećima i preduzećima „srednje tržišne kapitalizacije“. Taj novac biće preko Fonda za razvoj dat preduzećima koja još nisu dobila pomoć za ublažavanje posledica pandemije.

„Krediti će biti plasirani pod veoma povoljnim uslovima i to 110 miliona evra za obrtna sredstva, odnosno za pomoć za likvidnost, a 90 miliona evra za investicione aktivnosti, za kupovinu i nabavku opreme, rast i razvoj preduzeća kako bi se dodatno umanjile negativne posledice pandemije i dao doprinos rastu ekonomije“, navodi se u saopštenju.

Izvor: Beta