banner-image

Temperature pogoduju razvoju grinja, zaštitite na vreme soju

Na području Srbije usevi soje se nalaze u različitim fazama rasta stabla i cvetanja. Vizuelnim pregledom useva, kako je je objavila Prognozno-izveštajna služba (PIS), registrovano je prisustvo običnog paučinara (Tetranychus urticae). Dominantno prisustvo ove štetočine uočava se na uvratinama.

Foto: PIS

Usled jačeg napada grinja smanjuje se intenzitet fotosinteze, biljke zaostaju u porastu i formiraju manje i sitnije mahune.

U proteklom periodu u proizvodnji je zabeležen veliki broj tropskih dana (Tmax ≥ 30°C), što je uz odsustvo padavina izuzetno pogodovalo razvoju ove štetočine. Pomenuti uslovi se najavljuju i za naredni period, te postoji visok rizik u proizvodnji soje, jer vrlo brzo može doći do prenamnoženja grinja i velikih šteta usled njihove ishrane.

Proizvođačima se preporučuje pregled useva (pre svega oboda parcele) na prisustvo grinja. Po potvrdi prisustva, preporučuje se primena nekog od registrovanih akaricida upravo na rubnim delovima parcele, kako bi se sprečilo njihovo širenje u unutrašnjost useva: 

  • Vertimec 018 EC (abamektin)  0,3-0,5 l/ha ili
  • Ortus 5 SC (fenpiroksimat) 0,05-0,1%.

Zbog visokih dnevnih temperatura izvođenje tretmana se preporučuje u večernjim časovima.