banner-image

Holanđani dešifrovali kompletan genom luka

Stručnjaci sa Instituta u Vageningenu dešifrovali su kompletan genom luka. To će pomoći selekcionerima da razviju nove selekcije luka koje su otporne na različite usove gajenja, pre svega na sve izraženiju sušu.

Naučnici kažu da je posao otkrivanja genoma bio ogroman, jer je genom luka 16 puta veći od, na primer, genoma paradajza, a pet puta je veći od ljudskog genoma.

Luk je jedno od najviše gajenih povrća u svetu, pun je vitamina i minerala. Predstavlja važnu komponentu ishrane u mnogim zemljama. Zbog toga je važno da se stvore različite selekcije  koje će moći uspešno da se gaje u različitim proizvodnim regionima.

Poznavanje genoma će, na primer, omogućiti  efikasniju borbu protiv gljivičnih oboljenja koja mogu da unište rod.

Naučnici kažu da sada kada je poznat ceo genom, selakcioneri mogu da kombinuju korisna svojstva različitih selakcija luka, ali i da ih „pozajmljuju“ od divljih srodnika.

Veruje se da će otkriće genoma, koje će biti na raspolaganju selekcionerima širom sveta, dvostuko ubrzati selekcionerski posao.

To je veoma važno za stvaranje novih produktivnijih selekcija, jer se potražnja za lukom povećava za 800.000 tona svake godine.

S.K.