banner-image

Krkobabić otvorio Žetveni dan u Neuzini: Biće hrane za nas, ali i za izvoz

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić otvorio je manifestaciju „Žetveni dan“ u prisustvu akademika Dragana Škorića, u selu Neuzina, opština Sečanj. Tom prilikom poželeo je da žetva bude berićetna, i ocenio da će prinos biti dovoljan za nas u Srbiji, a moći ćemo da nahranimo i druge

Manifestacija je protekla u neformalnoj atmosferi i dobrom raspoloženju u iščekivanju prvih plodova rada vrednih ratara, saopšteno je iz informativne službe Ministarstva za brigu o selu.

– Očekujem da otkupna cena bude primerena. Ovu pšenicu će neko da otkupi, neko će da skladišti, neko će da izveze i neko će dobro da zaradi. Ali u toj zaradi ne sme da zaboravi na proizvođača. Jer sledeće godine, ako tih proizvođača ne bude, teško da će moći i da otkupi, i da skladišti i da izveze, rekao je jasan Krkobabić.

Prisutnima su se obratili i Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Čedomir Božić, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević, predsednik opštine Sečanj Predrag Rađenović, a otvaranju je prisustvovao predsednik Akademijskog odbora za selo akademik Dragan Škorić, te profesori Zoran Keserović i Žarko Ilin.

Akademik Škorić je poručio da su prinosi dobri, što znači da se poštuje preporuka struke i da treba i dalje da radimo na transferu znanja i tehnologija.

Ova tradicionalna manifestacija, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine, simbolizuje početak žetve pšenice, jer donoseći i prve rezultate rada ratara predstavlja za njih značajan dan u godini.

Ovim događajem skreće se i pažnja na značaj proizvodnje pšenice, kao strateškog proizvoda za nacionalnu prehrambenu sigurnost, a budući da je zadruga ZZ„Agrosoj Neuzina“ preko koje se vrši promet pšenice, okosnica razvoja ovog banatskog sela, ovo je važan dan za sve zadrugare i stanovnike Neuzine.

Iz programa „500 zadruga u 500 sela“ koji je sprovodio Kabinet ministra Milana Krkobabića, a sada nastavilo Ministarstvo za brigu o selu, u Srednjobanatskom okrugu uloženo je 70 miliona dinara u protekle četiri godine. Bespovratnim sredstvima pomognut je rad pet zemljoradničkih zadruga, od kojih su dve u opštini Sečanj.