banner-image

Zadruga Agro-Klek protestovala zbog oduzimanja njiva

Zadrugari i zaposleni u zemljoradničkoj zadruzi „Agro-Klek“ iz Kleka okupili su se danas ispred Gradske kuće u Zrenjaninu zbog, kako su naveli, nepravednog oduzimanja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu te zadruge u postupku restitucije.

Zadruga „Agro-Klek“ obratila se Zadružnom savezu Vojvodine i Ministarstvu poljoprivrede, jer kako su istakli, njima planiraju da uzmu deo zemljišta, a da pritom ne nude nikakvo drugo zemljište u zamenu.

Direktor „Agro-Kleka“ Radovan Bokić kazao je agenciji Beta da ta zadruga obradjuje 1.200 hektara svoje zemlje koju je 2016. godine po Zakonu o zadrugama uknjižila kao svoje vlasništvo.

„Mi proizvodino oko 5,3 miliona litara mleka, ako se nešto ne reši mi jednostavno u roku od 90 dana moramo početi sa intenzivnim gašenjem najbolje farme mlečnih krava u Srbiji“, kazao je Bokić.

Naveo je i da im se po Zakonu o restituciji oduzima oko 450 hektara najbolje zemlje, a da se kraj ne nazire jer, kako je rekao, novi zahtevi svakodnevno stižu, ali da sve to ne znači i da su protiv restitucije.

Bokić je rekao i da oduzimanjem 450 hektara zadruga ulazi u ozbiljan problem i da će to automatski značiti i da neće isporučivati 30 do 40 odsto mleka koje preradjuje zrenjaninski „Mlekoprodukt“.

„U zadruzi je trenutno zaposleno 75 radnika na neodredjeno, plus zadrugari koji sa nama saradjuju, a 90 odsto otkupa u Kleku ide preko nas, znači, selo 90 odsto svoje robe isporučuje nama i mi time hranimo stoku“, objasnio je Bokić.

Ukazao je da je „Agro-Klek“ najbolja farma sa 150 krava koje daju više od 50 litara mleka svaki dan, a da imaju 50 krava koje daju 60 litara, što je evropski vrh, dok „rekorderka“ farme daje čak 68 litara mleka dnevno.

Na problem koji imaju ukazao je danas i veterinarski tehničar Marko Rašeta koji u toj zadruzi radi 20 godina.

„Danas, umesto da smo na njivama da žanjemo žito, nalazimo se ovde ispred gradske uprave na mirnom protestu, a svaki hektar oduzete zemlje znači jedna krava manje“, rekao je on.

Kako je precizirano, reč je o oranicama u katastarskoj opštini Zrenjanin 3, koje se nalaze u blizini trase obilaznice koja se gradi, iako ova zadruga ima uredno uknjiženo vlasništvo u katastru.

Na današnjem protestu bilo je sedamdesetak radnika, a najavljeno je da će se protesti nastaviti.

Izvor: Beta