banner-image
banner-image

Cene paradajza ubrzo više, tvrdi Ministarstvo poljoprivrede

Posle jutrošnje reakcije leskovačkih poljoprivrednika kada su građanima besplatno delili paradajz, danas je održan sastanak sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a nakon tog sastanka gosti iz Beograda obećali su da će problem biti brzo rešen, te da će i cene porasti.

Ispred Ministarstva u sedištu grada Leskovca govorili su državni sekretar Velimir Stanojević i Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra, koji su konstatovali da situacija nije dobra i da ovaj problem treba strateški rešiti.

„Generalno, ovo ćemo prevazići za nekoliko dana. Očekujemo da izvoz paradajza krene prema Grčkoj, očekujemo za nekoliko dana, kada se skinu prelevmani, krene izvoz prema Crnoj Gori, i Hravtskoj kada se zahukta sezona“, kazao je Stanojević.

On je ocenio da je u ovom delu sezone uobičajeno veća ponuda, a manja tražnja, ali da će se prema svim projekcijama problem rešiti za nekoliko dana.

Podsetio je da je Skupština Srbije, na predlog Ministarstva poljoprivrede, nedavno usvojila Zakon o zaštiti poljoprivrednih proizvoda, odnosno, određivanje referentnih cena, te da će od iduće budžetske godine, država intervenisati u ovakvim situacijama.

„Kruna današnjeg razgovra je da napravimo tim koji će raditi na izradi Strateškog dokumenta povrtarstva u Srbiji“, dodao je.

Pomoćnik ministra Aleksandar Bogićević je uglavnom ponovio isto, a na pitanje zašto su poljoprivredni proizvodi jeftiniji na jugu od onih na severu zemlje, on je potencirao – infrastrukturu.

Na pitanje JuGmedie zašto se ne zaustavi uvoz paradjza kada iz domaćih plastenika počne da izlazai zreo proizvod, on je tvrdio da je ove godine od 1. maja do 7. juna uvezeno 2,5 hiljada tona manje paradajza nego prošle godine, ali su nešto kasnije priznali da je dva puta ove godine u Srbiji proizvedeno više paradajza nego lane.

U ime poljoprivrednika obratio se Aleksandar Kocić koji je bio zadovoljan današnjim razgovorima, a na pitanje hoće li opet prostetsovati on i još jedan poljoprivrednik rekli su da neće i da će nastaviti da prodaju svoje proizvode po ceni koja jeste.

Izvor: Jugmedia