banner-image

Toplota ubila kokoške vredne milion evra u Crnoj Gori

Više od 200 hiljada kokošaka uginulo je pre nkoliko dana na farmi “Agromont” u Martnićima u Crnijoj Gori, nakon nestanka struje zbog čega nijesu mogli da rade rashladni uređaji, prenose „Vijesti“.

Vest je potvrdilo  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ~iji su predstavnici obišli ovu najveću živinarsku farmu u Crnoj Gori.

Tvrde da je uginulo više od 200 hiljada kokošaka, što je trećina svih u Crnoj Gori, a šteta se procenjuje na više od milion evra.

Iz resornog Ministarstva naloženo je nadležnim službama da izađu na teren i  isprate proces uništavanja, odnosno zakopavanje uginule živine. Ocenjeno je da je to najveća katastrofa u živinarskom sektoru u Evropi, zbog koje će biti ugroženo tržište u Crnoj Gori.

Farma “Agromont” je, kako se procenjuje, proizvodila petinu svih jaja na tržištu Crne Gore, u kojoj je dnevna potrošnja oko milion komada.

Navodno‚ kokoške nisu bile osigurane, za razliku od objekata u kojima su bile smeštene. Prema pouzdanim informacijama do kojih su došle “Vijesti”, kokoške su uginule nakon što je izbio jedan od osigurača, zbog čega su prestali da rade rashladni uređaji.

Tih dana Bjelopavlići su bili najvrelije mjesto u Crnoj Gori, a temperatura je prelazila 40. stepeni.

“Vijestima” je rečeno da Ministarstvo traži način kako da pomogne farmi “Agromont” na kojoj je zaposleno stotinjak ljudi.