banner-image

Visoke temperature uzrok pada mlečnosti krava

U vrelim letnjim danima kada temperatura vazduha prelazi 30 C, jedan od najvećih problema u mlečnom govedarstvu je pad mlečnosti i farmeri treba da znaju da su pad mlečnosti i smanjen apetit rezultat visokih letnjih temperatura, a ne bolesti, pise PSSS.

Biološka adaptacija krava na visoke ambijentalne temperature podrazumeva smanjenu proizvodnju mleka i porast temperature površine kože. Toplotni stres dovodi do značajnog pada u produkciji mleka.

Visoke temperature (već od 25C) u objektu ili u spoljnoj sredini dovode do pada mlečnosti od 10%-50% i više.

Krave holštajn-frizisjke rase su osetljivije na toplotni stres od goveda simentalske rase. Kod goveda holštajn-frizijske rase gubici u proizvodnji mleka su prisutni na temperaturi iznad 21ºC, dok su kod ostalih rasa gubici prisutni na temperaturi iznad 24ºC. Životinje koje imaju manju telesnu masu se bolje prilagođavaju visokim temperaturama.

U ovakviim situacijama od velike pomoći za muzne krave je rashlađivanje poprskavanjem ili aerosolno hladnom vodom.Ventilatori pomažu u rashlađivanju objekata i samih krava, te je preporuka farmerima za instaliranje ventilatora u objektima za smeštaj životinja.

Životinje treba da imaju na raspolaganju hladnu i čistu vodu za piće po volji, a od velike pomoći je i redovno timarenje radi lakše termoregulacije. Održavanje higijene samih krava, ležišta i jasala je takođe preporučljivo, a krave je najbolje hraniti rano ujutro i kasno uveče.

Pored ovih mera, preporučuje se i nabavka repelenata radi odbijanja insekata. Postoje repelenti za same životinje koji se aplikuju na kožu vratnog dela i uzduž kičmenog stuba, kao i oni za premazivanje spoljnih i unutrašnjih površina objekata za smeštaj.

Robert Širtov DVM sci
Savetodavac za stočarstvo PSSS”Vranje”