banner-image

U Banatu prolećni mrazevi desetkovali rod kruške: Prinosi manji i do 90 odsto

Prolećni mrazevi desetkovali su rod kruške na severu Banata. Berba pojedinih sorti počinje za nedelju dana, ali će prinosi biti znatno niži. Jabuka je u boljem stanju i kikindski voćari okčekuju prinos oko 60 tona prve klase po hektaru. Visoke temperature za sada nisu u većoj meri uticale na rod voća.

Ova godina nije bila naklonjena proizvođačima voća na severu Banata. Na voćnjaku u Nakovu, nadomak Kikinde, prolećni mrazevi potpuno su desetkovali pojedine kulture, a s obzirom na to da berba krušaka počinje za nedelju dana, posledice su sada evidentne. Jabuka je u boljem stanju.

-U jednoj sorti krušaka koje treba da berem za nedelju dana, oštećenje je 90 odsto na prinose. Viljamovka se bere krajem avgusta, prinos će biti umanjen oko 50 odsto. Što se tiče jabuka, mraz je manje oštetio, pa je neke sorte prepolovio, a kod ostalih sorti očekujemo prinose iznad proseka“, kaže Slavko Pavlović, vlasnik voćnjaka u Nakovu

Visoke temperature za sada nisu u većoj meri nanele štetu u voćnjacima, ali je primetno pucanje zemljišta, pa korenov sistem nije u mogućnosti da u potpunosti funkcioniše. Od maja do jula palo je oko 35 litara, pa je deficit vlage u zemljištu oko 200 litara.

-Prema mojim proračunima, deficit vlage je oko 200 litara po kvadratnom metru. Ali, to bi najbolje bilo da se nadomesti sukcesivno, ne odjednom, jer budu poplave, onda nam kiša ne odgovara, a sada svi gledamo u nebo i čekamo kišu, dodaje Petar Grujić, inženjer voćarstva.

Na plantaži u Nakovu, na oko 15 hektara, dnevno se potroši oko 350 kubika vode za navodnjavanje, odnosno oko sedam litara po kvadratnom metru po sadnici.

– Biljke će trpeti posledice visokih temperatura koje su iznad 40 stepeni, ali to sve rešimo adekvatnim sredstvima, algama, amino kiselinama, folijarnim prskanjem kako bi mogli da sprečimo šok koje biljke dožive, napominje Slavko Pavlović, vlasnik voćnjaka u Nakovu.

Već nekoliko sezona kruške na severu Banata ne daju dobar rod, a ove godine ni cena nije zadovoljavajuća, pa su sve češći slučajevi presađivanja, u ovom momentu, rentabilnijih biljaka.

Izvor:RTV