banner-image

U Kruševcu doneta presuda protiv krađe košnica

Lokalni operativni tim Kruševac i okolina (Lokalni operativni tim SPOS-a za suzbijanje krađa pčela) formiran je 17. decembra 2019. godine, prenosi SPOS.

Prepuna sala zainteresovanih i potencijalnih članova LOT-a ukazivala je na potrebu za rešavanjem jednog od gorućih problema u pčelarstvu – problem krađe i činjenja štete na pčelinjacima.

Izuzetno dobra organizacija i rad na pripremnim aktivnostima za formiranje LOT-a zasluga je inspektora Filipa Petrovića (člana Operativnog tima SPOS-a za suzbijanje krađa pčela). Nakon tribine formiran je LOT Kruševac od 15 članova (najmlađi, a najveći).

Već krajem decembra 2019. godine usledilo je vatreno krštenje. Naime, na teritoriji Jasike ukradeno je 20 košnica. Za veoma kratko vreme, angažovanjem većine članova u koordinisanoj akciji Filipa Petrovića sa svojim kolegama iz PU Kruševac, pronađeno je 12 košnica, a tri lica su procesuirana.

Osnovni sud u Kruševcu je 11. juna 2021. godine doneo okrivljujuću presudu Slobodanu Stojanoviću za krađu najpre 11 košnica, a potom još 6.

Brzom akcijom oštećenih pčelara, članova LOT-a sa pripadnicima MUP-a Srbije, tužioca Osnovnog tužilaštva u  Kruševcu i sudije Osnovnog Suda u Kruševcu vraćena je nada i vera svim oštećenim pčelarima da je pravda dostižna.