banner-image

Izgorela farma sa 300 koza nedaleko od Nikšića, šteta oko 200.000 evra

U požaru koji je na farmi Miljanić u Podbožuru, dvadesetak kilometara od Nikšića, izbio u nedelju rano poslijepodne, izgorela je štala površine 800 kvadrata sa svim što se u njoj nalazilo, prenosi Monitor.

Radisav – Rašo Miljanić i članovi njegovog domaćinstva ostali su bez opreme za mužu, 2.500 bala sena i  oko 300 koza sa jaradima po kojima su ova farma i njeni vlasnici bili prepoznati u regionu.

Gubitak je mnogo veći od vrednosti imovine koja je nestala u plamenu, kaže  Miljanić. -Možda neko neće razumjeti ovo što pričam, ali samo stočari znaju kakav je osećaj kada u sekundi izgubite stoku koju volite. Da su koze ostale žive sve bi ovo bilo lakše, kaže.

Miljanić je odlučan u tome da obnovi proizvodnju jer je, kako kaže, jednom već počinjao od nule pa će opet.

Sirara Miljanić  u kojoj se proizvodi vrhunski kozji sir nastavlja sa radom. Umesto mleka sa svoje farme, nastaviće da prerađuju kozje mleko dobijeno od kooperanata iz nikšićkog kraja. To je dobro uhodan posao. S početkom turističke sezone krenula je i bolja prodaja, hrabre se Miljanići. Nije kao 2019. ali je dobro.

Uz pomoć mehanizacije koju je obezbedila Opština Nikšić rašćišćeno je zgarište i, u prisustvu nadležnih inspektora, pokopani ostaci uginule stoke i izgorele opreme.

Prijatelji iz Crne Gore i Srbije već su ponudili pomoć za formiranje novog stada, ali prvo treba izgraditi objekat za njihov smještaj.

Mesto požara koji je, prema prvim procjenama vještaka, izazvala električna instalacija u ponedjeljak su obišli i pomoćnici ministra poljoprivrede Aleksandra Stijovića i obećali pomoć „u skladu sa zakonom i postojećim mogućnostima“.

Ministar se nije ni javio ni pojavio. Baš kao ni predstavnici Elektroprivrede, najvećeg nikšićkog i crnogorskog preduzeća. Makar da provere priču o neispravnim instalacijama, prenosi Monitor.

Prema prvim, neslužbenim, procenama šteta od požara na farmi Miljanić iznosi oko 200.000 evra. Farma nije bila pokrivena osiguranjem pošto se nalazila na imanju koje je pod zakupom i izgrađeni objekti su bili privremeni (drveni) pa ih prema važećim propisima nije bilo moguće osigurati.