banner-image

Nevreme potuklo malinjake u Ivanjici, uništilo paradajz i poplavilo Lebane

Nevreme sa jakom kišom i gradom nanelo je štetu malinjacima i putnoj infrastrukturi u ivanjičkom kraju, rečeno je agenciji Beta u Štabu za vanredne situacije u Ivanjici.

Jaka kiša u subotu popodne oštetila je pet putnih pravaca, a najkritičnija situacija je na putevima u selima Međurečje, Vučak, Sastavci i Gledjica. Putevi u Sastavcima i Vučaku su poptuno neprohodni jer su na njima veliki odroni.

U pojedinim selima padao je krupan grad koji je pričinio veliku štetu malinjacima u kojima je u toku berba maline. U gradskom području Ivanjice poplavljeno je više ulica.

Ekipe opštinskih komunalnih službi su na terenu i saniraju štete.

Olujni vetar sa kišom i gradom za nepunih 20 minuta uništio je letinu u opštini Lebane, najviše paradajz pod plastenicima, i poplavio centar varoši.

Kako su agenciji Beta potvrdili meštani iz Lebana i okolnih sela, u nevremenu sinoć najviše su stradali plastenici i ispod njih paradajz u selima Togačevce, Cekavica, Bošnjace i Pertate.

„Za samo dvadesetak minuta oluja je pocepala sve najlone na plastenicima i ostatke podigla, a grad je uništio paradajz. Samo smo pogledali i videli pustoš, sutra ćemo da procenjujemo štetu“, rekla je Jelena Ilić iz Cekavice.

Ova sela su istovremeno i najveći proizvođači povrća pod plastenicima u opštini Lebane, a neki ratari su nedavno besplatno delili paradajz u Leskovcu zbog niske otkupne cene.

Takođe, poljoprivrednici iz ovih sela trebalo je da učestvuju na prvom Pradajz festu u Lebanu 30. jula.

Zbog jake kiše i grmljavine sinoć je bio poplavljen i centar Lebana gde je vetar lomio drveće i nosio kontejnere, pa je glavna ulica bila zatvorena za saobraćaj.

Varoš Lebane, kao i cela susedna opština Medveđa, koja se strujom napaja iz trafo-stanice kod Lebana, bile su sat vremena bez struje jer je ona isključena radi predostrožnosti, kako je potvrđeno Beti u Elektrodistribuciji u Lebanu.

U centrali Vatrogasno-spasilačke ekipe u Leskovcu potvrđeno je da je tokom oluje grom udario na dva mesta u lebanskoj opštini i izazvao manje požare.

Izvor: Beta