banner-image

Preispitati ekonomske i pravne propuste kod privatizacije PKB-a

Narodna stranka saopštila je danas da privatizacija kompanije PKB mora biti „temeljno preispitana“, čime bi se potencijalno utvrdilo da li je bilo ekonomskih i pravnih propusta, odnosno da li bi postojao osnov za njeno poništavanje.

Funkcioner te stranke Borislav Borović naveo je u saopštenju da je Srbija PKB prodala kompaniji „Al Dahra“ iz Ujedinjenih arapskih emirata po ceni od 4.700 evra po hektaru i ocenio da će država uskoro morati da otkupuljuje tu zemlju od te kompanije zbog izgradnje autoputa Beograd-Zrenjanin „po ceni koja iznosi više stotina hiljada evra po hektaru“.

„Pitanje početne i ostvarene prodajne cene i toka privatizacije je sumnjivo, jer je neobično da se postavljenim uslovima javnog nadmetanja favorizuje jedan ponuđač, i to strani, kroz godišnji promet koji nije mogao ispuniti nijedan domaći ponuđač. Tako se javno nadmetanje praktično svelo na neposrednu pogodbu sa jednim ponuđačem i otuda skandalozno niska prodajna cena“, rekao je Borović.

Prema njegovim rečima, prodaja PKB-a odvijala kroz nekoliko etapa od kojih „nijedna nije bila u ekonomskom interesu ni PKB-a, niti države“.

„Način na koji je sprovedena privatizacija PKB-a daje povod za sumnju da su državni organi postupali protivzakonito u pripremi privatizacije i posle nje“, naveo je Borović.

Funkcioner Narodne stranke ocenio je da se u periodu pre privatizacije „kroz razne mere države išlo na direktno ekonomsko uništavanje PKB-a“, poput subvencija i podsticaja, i dodao da su one bile uperene „direktno protiv najvećeg srpskog agrokompleksa“.

„Subvencije su limitirane za daleko manji obim proizvodnje nego što je ostvarivao PKB, čime su stvarane milionske štete PKB-u zbog uskraćenih subvencija za ogromne količine ostvarene proizvodnje mleka“, rekao je Borović.

Prema njegovoj oceni, na taj način se direktno obarala cena PKB-a u korist budućeg kupca.

„Da li je Vlada Srbije svojom nigde objavljenom odlukom primorala Državno pravobranilaštvo da odustane od poništenja rešenja Ministarstva građevine o preknjižavanju državnog poljoprivrednog zemljišta u korist privatnog korporacijskog PKB-a, što je pravobranilaštvo ocenilo kao nedozvoljeno i protivzakonito i bez kojeg prodaja ne bi bila moguća“, upitao je Borović.

Borović je istakao da kupac PKB-a nije ispunio nijednu od obaveza o investicijama i održavanju obima i kvaliteta proizvodnje koje predviđene kupoprodajnim ugovorom.

„Država ne reaguje na zatvaranja nekadašnjih gazdinstava PKB-a, na smanjenje stočnog fonda ili ukupne proizvodnje u kombinatu“, istakao je Borović.

Izvor: Beta