banner-image

Pšenica 21 dinar, pad cene kukuruza i soje

Tokom nedelje za nama, došlo je do povećane aktivnosti robno-berzanskih učesnika u odnosu na prethodnu sedmicu. Osnovni uzrok je skok cene pšenice, koja je bila najtraženija berzanska roba. Ukupan promet je iznosio 3.267 tona, što je za  243,92% više nego prethodne nedelje, dok je finansijska vrednost prometovane robe viša za 249,58%.

U strukturi prometa dominantno mesto zauzima pšenica sa ukupno prometovanom količinom od  2.657 tona. Početkom nedelje, pšenica je bila primarni poljoprivredni proizvod koji je najviše imao uzlazni trend u Čikagu. Dešavanja na međunarodnom tržištu i uticaj cena u svetu, kao i unutrašnji faktori na domaćem tržištu doveli su do toga da ova žitarica zabeleži pozitivan cenovni trend.

Kupoprodajni ugovori za promptnu isporuku, u zavisnosti od kvaliteta robe, kretali su se u veoma širokom cenovnom rasponu od 19,50 din/kg do 20,60 din/kg bez PDV-a (21,45 do 22,66 din/kg sa PDV-om). Najveće interesovanje je bilo za kupovinom pšenice sa klauzulom „gratis lager“ do 30. septembra, a svi berzanski ugovori su zaključeni po jedinstvenoj ceni od 21,00 din/kg bez PDV-a (23,10 sa PDV-om). U odnosu na prethodnu nedelju, cena je viša za 1,41%. Krajem nedelje došlo je do smirivanja tržišta i veće ponude u odnosu na tražnju.

Tržište kukuruza je mirnije u odnosu na prethodni period. Potpuno odsustvo izvozne tražnje za ovom žitaricom, dovelo je do pada cene od 1,16%. O tome govori podatak da je zaključen jedan berzanski ugovor po ceni od 25,50 din/kg bez PDV-a (28,05 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. Do kraja nedelje ponuda se kretala u cenovnom rasponu od 25,30 din/kg do 26,00 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od brzine preuzimanja.

Kod sojinog zrna pad cene je bio najizraženiji. Protekle nedelje je ovaj trend bio veoma primetan. Ugovori su zaključeni u rasponu cena od 71,00 do 71,50 din/kg bez PDV-a (78,10 din/kg do78,65 din/kg sa PDV-om), sa jasno izraženom tendencijom negativnog trenda. U odnosu na prethodni upoređujući podatak, cena je niža za 4,62%. Bez obzira na silazni trend, za razliku od prethodna dva meseca gde je bila prisutna potpuna pasivnost na tržištu, ove nedelja donosi promene u vidu izraženije tražnje za ovom uljaricom.

Uljana repica, na paritetu FCA Bačka, SRPS kvalitet uz obračun kvaliteta, prometovana je po ceni od 60,19 din/kg bez PDV-a (66,21 din/kg sa PDV-om).

Stanje na svetskim berzama 

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 3,01%, a kukuruz je poskupeo 0,04%.

Ocena useva u SAD-u je 65% „dobro do odlično“, što je isto kao i prethodne nedelje. Na kraju nedelje, cene su snižene. Otkazivanje ugovora za stari rod kukuruza sa Kinom, dovelo je do daljeg uzimanja profita posle rasta od protekle dve nedelje. Žetva u Brazilu napreduje.

USDA potvrđuje dalje pogoršanje američke jare pšenice. Površine koje su ocenjene „dobro do odlično“ smanjene su na 11%, dok je 63% useva ocenjeno „slabo do veoma slabo“, što potvrđuje ozbiljne posledice od suvih uslova poslednjih nekoliko nedelja. Tokom nedelje, cene pšenice u Čikagu skočile su na najviši nivo od juna. Cene meke crvene ozime pšenice, zaključene su na novom dvomesečnom maksimumu, mada pšenica na kraju nedelje beleži pad.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je pojeftinila 2,16%, a sojina sačma  je poskupela 0,14%.

Tržište soje je promenljivo. Cene su se početkom nedelje vratile na mesečni maksimum pre pada. Trgovci su uzeli nešto profita posle kontinuiranog rasta poslednjih nekoliko dana. Prateći rast cena početkom nedelje, cene soje sada pokušavaju da se konsoliduju i dalje podržane pitanjima oko posledica prognoziranog suvog vremena. Na kraju nedelje, najveći pad je zabeležen kod soje. Cene i novog i starog roda oštro su pale zbog razočaravajućih količina izvoznih prodaja.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 0,60%, a kukuruz je poskupeo 7,64%.

Od prošlog vikenda uslovi za žetvu u Francuskoj su postali povoljniji. Ipak, situacija u Francuskoj i nekim regionima u Evropi ostaje heterogena posle nedavnih padavina. Povratak suvljeg vremena omogućuje napredak žetve, što utiče na slabljenje cena, nakon prošlonedeljnog oštrog rasta.

Kod kukuruza, situacija između starog i novog roda je i dalje vrlo različita. Za stari rod cene ostaju jake zbog smanjenih raspoloživih količina, što dovodi do izbegavanja kukuruza, kada je zamena sa drugim žitaricama moguća. Sa druge strane, cene novog roda su se tokom nedelje stabilizovale i pokazale uobičajenu razliku u odnosu na pšenicu, međutim na kraju nedelje dolazi do pada.