banner-image

Berba kajsija u Topoli trajala samo par dana, mraz desetkovao prinos

Ovogodišnja berba kajsije u Topoli završena je u rekordnom roku i trajala je svega par dana, dok u brojnim zasadima berbe nije ni bilo jer je mraz na pojedinim lokalitetima obrao celokupan rod kajsije.

Na plantaži kod Slađana Đorđevića u Gornjoj Trnavi, prolećni mraz je obrao više od polovine ovogodišnjeg roda, tako da je umesto očekivanih pet tona ovog leta iz voćnjaka na otkup otišlo oko 1.200 kilograma.

– Zasad je starosti sedam godina, sorte Roksana i Kečkemetska ruža, dobro je ponela proletos, međutim, mraz nas je uništio pa nam je ostalo kajsije negde oko 1.200 kilograma, što je nekih 25 odsto od celokupnog prinosa. Cena nije bila loša, koštala je oko 100 dinara za kilogram, ali šta vredi kad nemamo šta da naberemo, kaže za TopPres Slađan Đorđević.

Visoke temperature u prethodnom periodu, uticale su na kvalitet kajsije, ipak prva klasa mora da zadovolji kriterijume kupaca.

-Prva klasa treba da bude više obojena ali obzirom na visoke temperature nije stigla da dobije tu potrebnu obojenost već je brzo dobila žutu boju i počela je da mekša.  Svi traže da bude idealan plod ali obzirom da je ima malo nisu mnogo strogi na otkupu može da prođe i sa nekim sitnijim oštećenjem, objašnjava ovaj voćar.

Prema rečima voćara, iz godine u godinu, sve je teža situacija što se tiče kajsije. Iako je cena solidna i od kajsije bi ostvarili solidnu zaradu, mraz u proleće obere veći deo roda, zbog toga na pojedinim lokalitetima ove godine kajsije nije bilo ni za jelo.

Izvor: GZS/ TopPres