banner-image

Mediji prenose: Vučić nije potpisao izmene Zakona o vodama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije potpisao izmene i dopune Zakona o vodama i vratio ga je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje, preneli su danas mediji.

Vučić je vratio zakon jer nije uskladjen sa Ustavom Srbije.

Ekološki aktivisti i stručnjaci su kritikovali izmene Zakona o vodama, koji je Skupština Srbije usvojila 14. jula, jer se izmedju ostalog, menjaju odredbe o načinima korišćenja i davanju u zakup vodnog zemljišta.

Ukazano je da se jednom odredbom zakona omogućava direktna pogodba prilikom zakupa vodnog zemljišta u javnoj svojini za korišćenje rečnih nanosa i za postavljanje plutajućih objekata, splavova.

Više od 30 organizacija je tražilo hitno povlačenje iz skupštinske procedure nacrta tog Zakona.

Zamerano je i što su izmene Zakona o vodama razmatrane u Skupštini po hitnom postupku, bez organizovanja javne rasprave, niti je bilo informacija u javnosti da se radi na tim izmenama.

Istaknuto je i da se predlogom zakona značajno menja regulatorni okvir upravljanja vodama i vodnim zemljištem, odnosno da se ne radi o tehničkim izmenama za koje javnost nema interes, već o suštinskoj promeni procedure odlučivanja o raspolaganju javnim dobrima.

Na ovaj način, kako su rekli oni koji se protive izmenama zakona, dodatno se otvara prostor za koruptivne aktivnosti, a eliminiše princip transparentnosti i javnih nabavki u raspolaganju resursima koji predstavljaju najvažnije javno dobro – vodu.

U službi za informisanje Skupštine Srbije naveli su da još nemaju informacije o tome da je dokument vraćen na ponovno odlučivanje.

Izvor: Beta