banner-image

Stenice i dalje pretnja za lesku, preporučuje se tretman insekticidima

Vizuelnim pregledom proizvodnih zasada leske, koji se trenutno nalaze u fazi razvoja ploda, uočeno je prisustvo svih razvojnih stadijuma braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys), prenosi portal Prognozno-izveštajne službe zaštite billja (PIS).

Foto: PIS

PIS je već informisao o prisustvu ove vrste stenice u zasadima i potrebi sprovođenja hemijskih mera zaštite. Međutim, ova invazivna stenica je i dalje prisutna u zasadima u značajnoj brojnosti, a plodovi su još uvek osetljivi na ishranu te postoji rizik od nastanka šteta.

Štete pričinjavaju larve i odrasle jedinke koje imaju usni aparat za bodenje i sisanje. Oštećena jezgra bivaju smežurana, plutasta i nepravilnog oblika sa jasno vidljivim ubodnim mestima oko kojih se šire nekrotične površine, što znatno smanjuje kvalitet i tržišnu vrednost ploda leske. Mesta ishrane predstavljaju ulazne otvore za razvoj različitih prouzrokovača truleži ploda, čime se štetnost dodatno uvećava.

Proizvođačima leske se preporučuje obavezan pregled zasada na prisustvo braon mramoraste stenice.

Po potvrdi prisustva preporučuju se mere suzbijanja. U zasadima leske registrovani su sledeći insekticidi iz grupe piretroida koji se mogu koristiti u cilju suzbijanja braon mramoraste stenice:

  • Karate Zeon, Kozak (lambda-cihalotrin) u količini 0,2 l/ha
  • Polux (deltametrin) u koncentraciji 0,05%.