banner-image
banner-image

Knjaževac sprovodi brojne mere da zadrži stanovnike na selu

Državna sekretarka Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Vlade Republike Srbije Milka Milovanović Minić i predsednik Opštine Knjaževac Milan Đokić ocenili su da su demografski podaci u ovoj lokalnoj samoupravi  zabrinjavajući.

Po površini od čak 1.202 kvadratna kilometra, Knjaževac je četvrta opština po veličini u Srbiji. Na svojoj teritoriji ima 85 sela.

U proteklih šest godina iz lokalnog budžeta izdvojeno je više od milion evra direktnih davanja za mlade ljude koji su želeli da obnove voćnjake svojih predaka, pre svega zasade višnje, a prilikom konkursa nisu bili uslovljeni time da se bave poljoprivredom, odnosno, mogli su da zadrže posao u gradu, ukoliko su u radnom odnosu. Opština im obezbeđuje besplatan prevoz iz sela u grad.

Đokić je naglasio da se opština bori za to da zaustavi negativne demografske trendove, pomogne porodicama sa decom i sačuva selo.

On je naveo da se iz lokalnog budžeta za nezaposlene majke izdvaja 480.000 dinara godišnje, kao i pomoć za lečenje steriliteta i bolesne dece, s tim što u najtežim slučajevima bolesti ova pomoć traje do 26 godine deteta.

Prema njegovim rečima, jednokratna novčana pomoć opštine za prvo i drugo dete iznosi 35.000 dinara, a za treće i četvrto dete u porodici 100.000 dinara.

Takođe, kako je precizirao, za sve đake koji upišu srednju školu u Knjaževcu, Dom učenika u ovom mestu je besplatan, kao i užina za sve đake u školama.

On je, kada je reč o učeničkim i studentskim stipendijama, rekao da prednost imaju studenti iz materijalno ugroženih porodica, višečlanih porodica, kao i studenti koji imaju samohranog roditelja.

Razuđenost opštine iziskuje velika izdvajanja za održavanje putne mreže, ali i posebnu brigu za starije stanovnike knjaževačkih sela, ukazao je Đokić.

Državna sekretarka je obišla i Centar za socijalni rad u Knjaževcu, gde je upoznata sa tim da lokalna samouprava za samačka staračka domaćinstva finansira geronto-domaćice, kao i ličnog pratioca ukoliko je reč o osobi sa invaliditetom.

Ona je objasnila da je podsticaj mladima za obnovu seoskih imanja jedna od mera socijalne politike jer donosi bolju socijalnu povezanost porodice, pomaže međugeneracijski dijalog i ne prepušta starije sugrađane isključivo socijalnim službama.

Milovanović Minić je najavila da će Ministarstvo sve primere dobre prakse, koji se mogu primeniti i u drugim mestima sa sličnom strukturom stanovništva, uvrstiti u sveobuhvatni dokument koji će biti predočen Vladi početkom naredne godine.