banner-image

Rio Tinto: Projekat Jadar neće uticati na poljoprivredu,

Generalna direktorka Rio Sava Eksplorejšn, dela Rio Tinto, Vesna Prodanović izjavila je danas da projekat „Jadar“ neće uticati na poljoprivredu, zato što se uglavnom radi o zemljištu treće i četvrte kategorije, kao i da će voda koja se u pojedinim slučajevima bude ispuštala u reku Jadar biti tretirana i da vodotok neće biti zagađen.

Potvrdila je da će projekat imati uticaj na životnu sredinu, ali je naglasila da se rizici planiraju, kao i kontrola rizika, te da će se planirati i scenariji havarije i rešenja za njih.

Navela je da je sve učinjeno da do zagadjenja Jadra ne dodje, ali i da ništa na svetu nije 100 odsto sigurno, zbog čega je planirano više sigurnosnih krugova da se to spreči, da se svaki dan kontroliše kvalitet vode i da se razvija plan šta će biti ukoliko se nešto dogodi.

Rečeno je i da Rio Tinto ima obavezu praćenja aktivnosti nakon završetka projekta od najmanje 30 godina, te da je u planu permanentna sanacija i rekultivacija područja.

Navedeno je da  planirano da se opasne hemikalije transportuju železnicom, ali i kamionima, te precizirano da se neće prevoziti hemikalije koje već ne koriste i druge kompanije u Srbiji.

Prodanović je naglasila i da projekat neće uticati na kulturno nasledje poput Tršića i manastira Tronoša.

Navela je da kompaniji nije stiglo obaveštenje države o mogućem referendumu u vezi sa projektom „Jadar“, ali je navela da bi, ukoliko bi se održao i bio negativan, kompanija morala da zauzme stav, zato što ne postoji pravni okvir po kojem dozvole ne važe, ako je referendum negativan.

„U slučaju da referendum bude negativan kompanija će morati da zauzme svoj stav, videćemo šta je stav države. Ne postoji pravni okvir koji kaže da, ako je referendum negativan, onda ne važe dozvole. Pravni okvir za to nije razjašnjen, ali ćemo se prilagoditi onome što u tom trenutku država bude postavila nama kao okvir“, rekla je ona na konferenciji za novinare, a prenela je Beta.

Prodanović je dodala kao smatra važni da ako do referenduma dodje, da svi zainteresovani budu potpuno informisani o projektu.

Ona je istakla da niko iz kompanije ne želi da se Rio Tinto i projekat posmatra „kao poluga u političkom nadmetanju“, istakavši da je ovo industrijski projeket, investicija u Srbiju.

Na pitanje da prokomentariše to što su opzicione partije protiv projekta, ona je navela kako smatra da bi se to promenilo ukoliko bi došli na vlast.

„Moje mišljenje je da bilo ko da dodje na vlast od sadašnjih opozicionih partija podržavaće projekat, jer je vaoma dobar za Srbiju. Svaka odgovorna vlast imaće taj pristup“, kazala je Prodanović.

Dodala je i da se projekat nalazi u fazi studije izvodljivosti što znači da je još u toku kompletiranje projektno-tehničke dokumentacije i pripremaju se sve studije, a pre svega Studija o proceni uticaja na životnu sredinu koja će biti dostupna javnosti i u kojoj će javnost prvi put moći da vidi završene tehničke projekte.

„Sve što se sada priča, neke ketaklizmične procene da će se na otvorenom prskati sumporna kiselina, to su provizorni komentari. Zbog toga bih zamolila za strpljenje stručnu i zainteresovanu javnost, da sačeka sa komentarima dok kompanija ne izadje sa tehničkom dokumentacijom“, kazala je ona.

Rukovodilac poslova saradnje sa državnim organima i projektna odobrenja Nikola Šunjić kazao je da je do sada poslato 64 ponuda za parcele i 77 za objekte koji se nalaze na mestu planiranog rudnika, koji će obuhvatati 400 hektara, te da je do sada 98 odsto gradjana prihvatilo pnude.

„Toliko ponuda je poslato, jer fizički nije moglo više, a ima i dosta parecla sa nerešenim imovinsko-pravnim statusom, što će uzicati na dinamiku otkupa zemljišta“, kazao je on.

Izvor: Beta