banner-image

Robne rezerve plaćaju pšenicu 23.50, ratari je prethodno prodali za 20 dinara,

Republička Direkcija robnih rezervi objavila je poziv za otkup 34.000 tona domaće pšenice po ceni od 23,50 dinara za kilogram sa porezom na dodatu vrednost (PDV) kada je većina poljoprivrednika prodala pšenicu po 19 i 20 dinara.

Iz tog razloga na toj robi će zaraditi samo trgovci i preprodavci, rekao je danas predsednik Nezavisnog udruženja poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić.

On je za Betu rekao da je Direkcija trebalo da objavi otkupne cene pre ili u toku žetve jer su poljoprivrednici zbog nedostataka skladišnih kapaciteta morali da je prodaju.

-Bili smo prinudjeni da prodamo pšenicu jer nemamo skladišnih kapaciteta za čuvanje za vreme kada cena poraste. Država će reći da je davala 50 odsto nepovratnih sredstava za izgradnju skladišta, ali kako da obezbedimo ostatak novca u situaciji kada nam fali 100 stvari“, rekao je Jakšić.

Dodao je da je poljoprivrednicima, koji koriste traktore stare po 30 godina, teško da prikupe nekoliko desetina hiljada evra da bi ostatak dobili od države i izgradili skladište.

Jakšić je rekao da je novac od prodate pšenice prvi koji stiže u toku godine, nakon ulaganja u setvu i da su poljoprivrednici bili primorani da je prodaju. Ni oni koji je nisu prodali ne mogu sada da je izvuku iz skladišta gde su je smestili da bi je prodali nekom drugom, poput Republičke direkcije, jer skladištari ukoliko se njima ne proda traže da im se plati po jedan odsto od vrednosti robe za ulazak i izlazak robe iz tog prostora.

Dobra strana cene pšenice od 23,50 dinara će, kako je rekao Jakšić, možda prisiliti mlinare, kojima je i oko 20 dinara bila visoka cena, da je sada podignu jer mnogi nisu isplatili prodavcima ukupnu cenu, već su dali samo avans.

Poljoprivredni proizvodjač Zlatko Marković iz sela Kličevac kod Požarevca rekao je da je prodao 400 tona pšenice po 20 dinara i da je na toj robi izgubio oko 1,3 miliona dinara zato što je nije zadržao i sada prodao Direkciji robnih rezervi.

Opet će se obogatiti preprodavci i tajkuni jer su proizvodjači prodali 90 odsto pšenice njima, rekao je Marković.

 

Dodao je da Direkcija robnih rezervi samo jednom, pre nekoliko godina kada su proizvodjači protestovali, objavila otkupnu cenu tokom žetve.

 

Direkcija je u pozivu za kupovinu pšenice navela da je minimalna količina za otkup deset tona, a maksimalna 1.000 tona, u zavisnosti da li je kupuje od registrovanog poljoprivrednog domaćinstva, zemljoradničke zadruge ili ovlašćenog skladištara, a da je rok plaćanja 15 dana.

Izvor: Beta