banner-image

Ovčarstvo potencijal i razvojna šansa Srbije

U Kragujevcu je, na inicijativu Upravnog odbora Udruženja odgajivača ovaca Srbije (UO UOOS) održan sastanak sa predstavnicima lokalnih samouprava Šumadijskog okruga. 

„Šumadija je jedan od najvitalnijih, ako ne i najvitalniji region u čitavoj Republici, a poljoprivreda može i treba da dobije još snažniju podršku države”, istakla je načelnica Šumadijskog upravnog okruga Biljana Ilić Stošić.

Predsednik UO UOOS Marko Janković istakao je da je krajnje vrema da se preduzmu konkretne aktivnosti u organizovanju proizvodnje, prerade i plasmana proizvoda koji znače opstanak većini odgajivača ovaca u Srbiji.

U vremenu smo kada je otkupna cena jagnjadi duže vreme na najnižem višegodišnjem proseku, a sve veći disparitet cena između odgajivača, klaničara i distributera, zbog čega je ovčarima neophodna pomoć i podrška. Jedan od zaključaka redovne godišnje skupštine održane u maju. 2021. bio je da se razmotri i pokrene inicijativa za izgradnju sopstvenih prerađivačkih kapaciteta, klanice, i samostalno članovi UOOS nastupe na domaćem i stranom tržištu sa proizvodima od mesa jagnjadi i ovaca, rekao je on.

Izgradnja klanice sa preradom bila je jedina tema sastanka u Šumadijskom okrugu. 

Nenad Budimović, sekretar za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije govorio je o potrebi i opravdanosti instaliranja klaničnog kapaciteta u centralnoj Srbiji, neophodnosti otklanjanja izvesnih sistemskih barijera u delatnosti. Naglasio je da se prema dostupnim informacijama meso i proizvodi od ovčijeg i jagnjećeg mesa mogu ponuditi evropskom i azijskom tržištu ali isključivo iz specijalizovane klanice samo za ovce i jagnjad. 

Prof. dr Cvijan Mekić sa Poljoprivrednog fakulteta beogradskog univerziteta istakao je da je ovčarstvo potencijal i razvojna šansa cele Šumadije, Srbije zbog velikog interesovanja za ove proizvode kako u inostranstvu tako i na domaćem tržištu uz uključivanje struke u selekciji priplodnih grla i proizvodnji jagnjadi za tov u cilju dostizanja vrhunskog kvaliteta. 

Predsednik opštine Knić Srećko Ilić izrazio je spremnost da lokalna samouprava angažuje prostor sa infrastrukturom u cilju podizanja klanice i pozvao je članove ovog udruženja da posete tu opštinu, sagladaju kapacitete koje bi lokalna samouprava angažovala na realizaciji projekta Proizvodnja Prerada Plasman izgradnjom klanice i prerađivačkih kapaciteta za potrebe UOOS i ostalih odgajivača ovaca u Srbiji. 

Prisutni su se složili da je vrlo bitno da se lokalne samouprave angažuju na organizovanju opštinskih udruženja odgajivača ovaca sa ciljem da svi odgajivači budu uključeni u projekat koji bi im obezbedio ekonomski razvoj i prosperitet.  

Načelnica Šumadijskog upravnog okruga iznela je konkretnie predloge podrške, pre svega kroz olakšan pristup evropskim fondovima, ali i uključivanje resornih ministarstava za poljoprivredu i za brigu o selu, kao i čelnika gradskih vlasti, podvlačeći da sve opštine Okruga, kao i Grad Kragujevac, moraju da rade na povećavanju svojih poljoprivrednih budžeta, te da se i odgajivačima ovaca, kao i poljoprivrednicima u celini, mora pružiti maksimalna moguća podrška.