banner-image

Afrička kuga svinja potvrđena kod domaćih svinja u Nemačkoj

Potrvđen je prvi slučaj afričke kuge svinja u populaciji domaćih svinja u Nemačkoj.

Na farmi u okrugu Spree-Neiße, južni deo Brandenburga i malom domaćinstvu u Märkisch Oderlandu, istočni deo Brandenburga, 15. jula 2021. potvrđeni su prvi slučajevi afričke kuge svinja kod domaćih svinja. Na farmi je uginula jedna krmača, a u seoskom domaćinstvu dve svinje.

Farma se nalazi u zaraženoj zoni gde je bio veliki broj obolelih divljih svinja.

Ova vest nije iznenađenje s obzirom na to da je prijavljena infekcija kod divljih svinja u septembru 2020. U izveštaju iz aprila 2020. Institut Fridrih Loefler je istakao važnost zaštite svinja, posebno u zaraženoj zoni i u rizičnim zonama.

Dve svinje iz dva domaćinstva moraju da se eutanaziraju u skladu sa Pravilnikom za postupanje prikom pojave afričke kuge svinja. Pored toga, nadležni će odrediti zone ograničenja. Ni žive svinje ni proizvodi od mesa se ne smeju transportovati sa farmi koje se nalaze u ovim zonama.

U okrugu Spree-Neiße, AKS se prvi put pojavila kod divljih svinja u Nemačkoj u septembru 2020. Od tada je potvrđeno 103 slučaja, a u okrugu Märkisch-Oderland je zabeležen 261 slučaj.

Virus afričke kuge svinja može da se prenese sa divljih svinja na domaće svinje direktnim i indirektnim kontaktom. Do infekcije obično dolazi oro-nazalnim putem. Ovaj patogen je vrlo otporan i infektivan je dug vremenski period. Ovo znači da može da se prenese putem sirovog i nedovoljno termički obrađenog mesa i mesnih prerađevina, zaraženom hranom za životinje, vozilima, preko odeće ili pribora.

Izvor: Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“