banner-image

Zaštitite jabuke od insekata i bolesti

Proizvodni zasadi jabuka se, u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta, nalaze u različitim fazama razvoja plodova i sazrevanja.

Na području Srbije registruje se aktivnost treće generacije jabukinog smotavca (Carpocapsa pomonella). U regionima Jagodine, Kikinde, Kragujevca, Kraljeva, Mladenovca, Niša, Novog Sada, Pančeva, Rume i Sente započelo je piljenje larvi. U ostalim regionima ovaj biološki događaj se očekuje za 3-7 dana.

Foto: PIS – jaje jabukovog smotavca

Takođe, u pojedinim zasadima jabuka registruje se prisustvo grinja: običnog paučinara (Tetranychus urticae) i crvene voćne grinje (Panonychus ulmi). Vremenski uslovi u kojima se trenutno odvija proizvodnja i koji su pred nama veoma su povoljni za razvoj ovih štetočina.

Sa ciljem sprečavanja ubušivanja larvi jabukinog smotavca u plodove i nastanka šteta usled ishrane grinja, proizvođačima se preporučuje primena insekticida:

 

Preparat Aktivna materija Doza/koncentracija Karenca
Voliam targo 063 SC hlornatraniliprol+

abamektin

0,075-0,11% 14 dana

U zasadima gde se ne utvrdi prisustvo grinja, a kod ranog sortimenta, za suzbijanje jabukinog smotavca je moguća primena nekog od sledećih insekticida sa kratkom karencom:

 

Preparat Aktivna materija Doza/koncentracija Karenca
Exirel cijantraniliprol 0,06% 14 dana
Avaunt 15 EC, Top gun indoksakarb 0,5 l/ha 7 dana
Affirm opti, Mayor, Triton, Ema emamektin benzoat 0,25-0,3% 7 dana

U fazama sazrevanja plodova jabuku treba zaštititi od skladišnih bolesti (čađave krastavosti plodova (Venturia inaequalis), smeđe ili mrke truleži plodova (Monilinia fructigena), gorke truleži plodova (Colletotrichum gleosporoides), meke truleži plodova (Penicillium spp.) i drugih).

Sa ciljem zaštite plodova od skladišnih patogena kod sorti koje se nalaze u fazama sazrevanja, preporučuje se primena nekog od navedenih fungicida:

Preparat Aktivna materija Doza/koncentracija Karenca
Zato 50 WG trifloksistrobin 150 g/ha 14 dana
Luna expirience tebukonazol+

fluopiram

0,075% 14 dana
Bellis boskalid+

piraklostrobin

0,8 kg/ha 7 dana

 U zasadima u kojima je berba u toku ili se uskoro očekuje, ne preporučuje se primena hemijskih mera zaštite.

Ivor: PIS